7 zdravih promena u ishrani

Ove jednostavne promene odraziće se na vaše zdravlje i vitalnost. Ne treba da se ograničavate, već da zamenite neke namirnice zdravijim.

1.  Umesto paste od belog brašna – pasta od integralnog, ražanog, speltinog ili heljdinog brašna.

Ko je rekao da pasta nije zdrava? To uopšte nije tačno. Sve zavisi od kog brašna kupujete rezance (špageti, fuzili, pene i ostale vrste). Ja jako volim pastu i često je spremam bez brige za svoje zdravlje i liniju. Stvar je u tome da kupujete pastu od integralnog pšeničnog, speltinog, heljdinog, ražanog ili nekog drugog integralnog brašna. Moja omiljena pasta je sa paradajz sosom, miksom svežeg, dinstanog povrća i semenki, kao i pasta od vrganja sa tartufima. Zdravo, brzo i neverovatno ukusno!
Jedan od mojih omiljenih recepta zdrave paste je ovde.

Rezanca od integralnog brašna možete kupiti u svim većim supermarketima i u prodavnicama zdrave hrane. Ja najčešće kupujem fuzili od organskog speltinog brašna „Gold organic“.

 

Sweet Potatoes

2. Umesto krompira – batat

Običan pečeni ili kuvani krompir je bolja varijanta za prilog nego rezanci od belog brašna ili beli pirinač, posebno u kombinaciji sa svežim povrćem i biljem. Ali još je bolje ako umesto krompira spremite batat. Slatkastog ukusa, dobro vas zasiti, ali je za razliku od krompira, ukusniji, zdraviji i lakše se vari. Batat sadrži kalcijum, vitamine A, B, C, E i PP i preporučuje se i dijabetičarima.

Batat se lako sprema: naseckajte ga na komadiće, pospite omiljenim začinima, dodajte malo ulja i ispecite u rerni. Možete i da napravite nežni batat pire koji je jako ukusan i prosto se topi u ustima.

Drugi omiljeni recepti su: batat sa pečurkama, spanaćem i golicom, čorba od batata i šargarepe i pilav sa batatom i suvim kajsijama.

Batat možete kupiti u lancima supermarketa „Univerexport“, „Tempo“, „Rodić“, “Idea” i na nekim pijacama.

2 koze

3. Umesto kravljeg mleka i sira – kozje ili ovčje mleko i sir.

Problem običnog kravljeg mleka i namirnica od njega nije u kaloričnosti ili visokom sadržaju masnoće. Pre svega, to su proizvodi teški za varenje. Detaljnije o tome možete pročitati ovde. Namirnice od kozjeg i ovčjeg mleka su mnogo bolje za probavu. Ako njima zamenite proizvode od kravljeg mleka, to se neće odraziti na ukus jela, ali će vaš organizam ubrzo osetiti razliku.

Danas u mnogim većim prodavnicama i na pijacama možete naći veliki izbor proizvoda od kozjeg mleka (ovčje mleko i sireve je teže naći u gradu). To su mleko, jogurt, mladi sir, tvrdi sirevi itd.

3 zdravi hleb

4. Umesto hleba od belog brašna – hleb od integralnog heljdinog i speltinog brašna, od proklijalih zrna i hrskavi hleb.  

Što manje u vašoj ishrani belog rafinisanog brašna, bolje je za vaše zdravlje i liniju. Uvek čitajte sastav hleba i birajte varijantu bez brašna uopšte ili od integralnog heljdinog, ovsenog ili speltinog brašna. Pazite i na sadržaj aditiva u sastavu. Kukuruzni hleb ne preporučujem, jer je kukuruz većim delom GMO, čak i kod nas. Možete naći i organska brašna i napraviti hleb sami, nije to ništa komplikovano. Imajte u vidu da takozvani „crni hleb“ koji se prodaje u većini prodavnica, nema veze sa pravim crnim hlebom. Najčešće je to običan hleb od belog brašna, samo ofarban i pun aditiva. Hleb od proklijalih zrna ili hrskavi hleb (crispbread) od integralnog brašna je uvek bolji izbor.

Od proklijalih zrna pšenice na našem tržištu prodaje se ruski hleb „Tonus“.  U njegovom sastavu su samo proklijalo pšenično zrno, kvasac i so, a rok trajanja mu je četiri dana (više – u frižideru). Nekoliko vrsta integralnog hrskavog hleba „Wasa“ možete naći skoro u svim većim prodavnicama. Ja najčešće kupujem organski hrskavi hleb „Knäckebrot“ u prodavnicama DM. 

5 crna cokolada

5. Umesto mlečne čokolade – crna čokolada. 

Čokolada sa sadržajem kakaoa 60% i više je odlična varijanta dezerta bez brašna i sa minimalnim sadržajem šečera i mleka. Ako za dezert birate orašaste plodove i suvo voće, ne zaboravite da se oni kombinuju samo sa sirovim povrćem i bananom. Zato to nije varijanta za dezert posle glavnog obroka. Ali nakon ručka ili večere uvek možete pojesti malo crne čokolade koja je neutralna i kombinuje se uz svako jelo.

Birajte kvalitetnu čokoladu i uvek čitajte sastav – što manje sastojaka i bez štetnog soja lecitina! Veliki izbor organskih crnih čokolada je u „Merkatoru“ („Vivani“ i sl.) ili u DM-u („Alnatura“), u njihovom sastavu su samo kakao prah, kakao puter i organski šećer od sečerne trske. Nažalost, domaće crne čokolade su pune aditiva i sadrže soja lecitin.

6 biljni caj

6. Umesto kafe, crnog i zelenog čaja – biljni čaj

O štetnosti kafe i kofeina sam pisala ovde. Ne zaboravite da crni i zeleni čaj takođe sadrže alkaloid sličan kofeinu – tein. Bez obzira na sadržaj antioksidansa u njima, ne treba da ih pijete litrama. Jedna šolja dnevno neće doneti mnogo štete, ali prekomerna upotreba zelenog i crnog čaja štetna je za nadbubrežnu žlezdu, dehidrira organizam i izaziva zavisnost. Jednostavno zamenite crni i zeleni čaj biljnim čajevima.

Dobra stvar je da u svakom kafiću možete naručiti čaj barem od nane ili kamilice. Izbor biljnih čajeva za kućnu upotrebu je ogroman – rojbuš, nana, komorač, anis, lipa, žalfija, majčina dušica, matičnjak, zova, neven i bezbroj miksova od biljaka i začina.

Biljne čajeve možete naći svuda – na pijacama i u svim prodavnicama. Najčešće kupujem organske biljne mešavine čajeva u DM-u.

7 banana i badem

7. Umesto nezdravih grickalica – zdrave i prirodne

Šta najčešće kupujete ako ste odjednom ogladneli? Sendvič, grickalice, čokoladicu, bonžitu, keks, plazmu itd. Sledeći put pre nego što se uhvatite za neku od ovih grickalica, pročitajte njihov sastav.

Videćete da pored brašna, šećera ili veštačkih zamena šećera,  je tu i gomila aditiva koje će samo naneti štetu vašem zdravlju. Mnogo je bolje da gricnete nešto prirodno, a pre svega voće. Ako ste gladni, najbolje je pojesti bananu – skoro svuda je možete kupiti, kora se skida (tj. ne morate da je perete, a i veći deo hemikalija ostaće upravo na kori).

Druga varijanta zdravih grickalica su sirovi orašasti plodovi. Sirov badem, lešnik ili brazilski orah možete naći skoro svuda. Ali nemojte kupovati slani, pečeni ili prženi kikiriki – od njega nećete dobiti nikakvu korist. Kako se pravilno jedu orašasti plodovi pročitajte ovde.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − sixteen =