Alva od šargarepe

Ovaj tradicionalni dezert severno-indijske kuhinje se zove “gajar halwa” što se prevodi kao alva od šargarepe. Jede se zimi i najčešće se pravi od crvene šargarepe, ali može i od obične. U klasičnoj verziji koristi se beli šećer (i to dosta!) i kravlje mleko.

Moja verzija je definitivno zdravija, ali je zadržala bogati ukus, lepu teksturu i aromu koja će vas barem na tren (dok traje zalogaj) preneti u Indiju. Po želji možete da stavite manje indijskih oraha i suvog grožđa, a kokosovo mleko možete zameniti bademovim ili drugim biljnim mlekom. Zbog začina ovaj dezert odlično odgovara hladnijim zimskim danima.

Alva od šargarepe

2 kašike gi putera ili kokosovog ulja
½ čaše sirovog indijskog oraha
½ čaše suvog grožđa bez koštica
3 velike šargarepe
14 velikih svežih urmi bez koštica
1, 5 čaše kokosovog mleka
½ kašičice kardamona u prahu
½ kašičice mlevenog cimeta
¼ kašičice muskatnog oraščića

Krupno narendajte šargarepu. Zagrejte ulje ili gi u tiganju i stalno mešajući ispržite indijski orah dok ne dobije zlatnu boju. Procedite i sklonite sa strane. U istom ulju malo ispržite suvo grođe, isto procedite i sklonite.

U isti tiganj ubacite narendanu šargarepu i dinstajte je često mešajući 10 minuta. Zatim prebacite šargarepu u šerpicu, dodajte sitno naseckane urme, kokosovo mleko, kardamon i cimet. Na slaboj vatri dinstajte stalno mešajući dok ne ispari višak tečnosti i masa ne počne da se lepi za dno. Onda dodajte indijski orah, suvo grožđe i muskatni oraščić. Dobro promešajte i ostavite da se ohladi. Možete posuti preko kokosovim brašnom.

Skuvajte čaj, ušuškajte se u krevet, pustite neki dobar film i uživajte uz ovaj zdravi slatkiš 🙂

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 − five =