Bukovače sa mladim lukom i susamom

Ovaj recept je definitivno jedan od mojih omiljenih, često spremam ovo jelo, jer se brzo i lako pravi, može da se jede toplo i hladno, a sastojke možete kupiti tokom cele godine. A tek ukus! Imam osećaj da bukovače u kombinaciji sa mladim zelenim lukom, susamom, biberom i kozjim sirom mi nikad ne dosade. Probajte pa se uverite sami.

Bukovače sa mladim lukom i susamom

(3 porcije)

  • 0,5 kg svežih bukovača
  • 3-4 veze mladog luka
  • 1 kašika susamovih semenki
  • sveže mleveni biber iz mlina
  • malo soli
  • 100 g kozjeg sira (može i feta ili neki drugi slani beli sir)

bukovace sa mladim lukom

Naseckajte bukovače na krupne komade, a zeleni deo mladog luka – na sitno. Zagrejte malo ulja ili putera u dubokom tiganju, ubacite bukovače i poklopite.

Dinstajte na srednjoj vatri 5-6 minuta, zatim dodajte mladi luk, promešajte i opet poklopite. Dinstajte još pet minuta, a zatim otvorite poklopac. Dodajte dosta bibera i malo soli (ukoliko ćete na kraju dodavati sir koji je mnogo slan, onda nije potrebno soliti pečurke).

Dinstajte jelo još oko pet minuta tako da višak tečnosti ispari. U drugom tiganju, stalno mešajući, zagrejte semenke susama tako da dobiju zlatnu boju i jaču aromu. Spojite ih sa pečurkama.

Kada služite bukovače, u tanjire dodajte i komadiće kozjeg ili feta sira. Ovo jelo može da se jede i toplo i hladno, ali ja ga više volim hladno, kao neku vrstu salate.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 + 3 =