Čokoladni kolač od batata i urmi

Ovaj kolač je oduševio sve učesnike našeg Detox vikenda u aprilu i mnogi su mi tražili recept. Postoji milion recepata brauni i drugih čokoladnih  kolača, ali ovde nema ni brašna, ni mleka, ni jaja, a ukus je toliko bogat da nikada ne bi ste pomislili da je ovo veganski dezert. Šta može da bude bolje nego pojesti super ukusan kolač koji još pri tom i zdrav?

Osnova je moj omiljeni batat (koji se pokazao kao univerzalni sastojak od kog možete napraviti sve – od potaža do kolača), sveže urme i, naravno, kakao prah. Najbolje je kupovati sirovi organski kakao u prahu koji je pun minerala i proteina. Možete ga naći u svim prodavnicama zdrave hrane. Za pripremu gornjeg sloja kolača koristila sam bademov puter Granum (napravjen od 100% badema, bez ikakvih veštačkih dodataka i konzervansa, a koji je toliko ukusan da je sam po sebi dezert!), kao i njihovo organsko kokosovo ulje. Sveže iranske urme  možete kupiti na pijacama (gde prodaju suvo voće i orašaste plodove). Pored osnovnih sastojaka, u sam kolač možete dodavati i začine (cimet, kardamon, vanilu, čak i mlevenu čili papriku).

Čokoladni kolač od batata i urmi

Sastojci za pripremu kolača:

  • 1,5 kg batata (slatkog krompira)
  • 36 svežih iranskih urmi
  • 18 kašika meda (malteksa, javorovog ili agavinog sirupa)
  • 300 g mlevenog badema
  • 6 kašika tečnog kokosovog ulja
  • 3 prstohvata soli
  • 300 g ovsenih mekinja
  • 18 kašika sirovog kakao praha

Sastojci za pripremu preliva:

  • 10 kašika kokosovog ulja
  • 10 kašika bademovog putera
  • 5 kašika meda (malteksa, agavinog ili javorovog sirupa)
  • 10 kašika kakao praha
  • + listiće sveže nane za ukras

Upalite rernu na 180 stepeni. Operite batat i isecite ga na velike komade. Skuvajte ga u vodi ili na pari (oko 20 minuta) da postane skroz mekan. Možete ga oljuštiti i pre kuvanja, ali ja volim da to uradim posle, jer sa kuvanog batata ljuska se skida lakše, samo rukom. Dok se batat kuva, operite urme i izvadite koštice iz njih. Kuvani oljušteni batat spojite sa urmama i sameljite u blenderu ili štapnim mikserom.

Spojite ostale sastojke za kolač u većoj posudi, promešajte i zatim dodajte „testo“ od batata i urmi. Dobro promešajte. Obložite pleh papirom za pečenje i rasporedite masu. Pecite oko 45-55 minuta, nakon toga proverite kolač viljuškom – treba da bude suva kada je izvadite, to znači da je kolač gotov. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se ohladi desetak minuta.

Dok se kolač peče u rerni, napravite preliv. Zagrejte kokosovo ulje i bademov puter da postanu tečni, spojite sa kakao prahom i medom i dobro promešate. Zatim stavite preliv u frižider da se malo stegne.

Izvadite kolač iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim ga premažite prelivom, isecite na kocke i ukrasite listićima nane. Kolač možete čuvati u frižideru i do nedelju dana, mada garantujem da ćete ga pojesti odmah.

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + seven =