Crni pirinač sa graškom

Ako vam je dosadio običan ili integralni pirinač kao prilog, probajte divlji (crni) pirinač koji ima drugačiji ukus i sadrži mnogo više nutrijenata od ostalih vrsti pirinča. Ima 6 puta više vitamina B9 od integralnog pirinča i 8 puta bogatiji je belančevinama od svog belog „rođaka“.

U kuvanom obliku ovaj pirinač ima tamno ljubičastu boju i slatkasti orašasti ukus. Da bi njegov ukus došao do izražaja, bolje je da ga kombinujete najviše sa jednom ili dve druge namirnice.

Možete da ga koristite kao prilog, osnovu za obrok salate (ukusan je i kad je hladan!), kao fil za rolnice, punjene tikvice i sl, pa čak i za pripremu sutlijaša. Njegov ukus se lepo kombinuje sa đumbirom, kokosovim mlekom, sušenim paradajzom, bundevinim uljem i začinskim biljem.

Sastojci:

  • 1 čaša crnog (divljeg) pirinča
  • 1 čaša zelenog graška (svežeg ili zamrznutog)
  • sveža rukola, peršun ili mirođija
  • sok 1/3 limuna
  • hladno ceđeno maslinovo ulje
  • so, biber
  • mleveni čili (ako volite ljuto)
  • opciono – sušeni paradajz u ulju

Priprema:

Dobro operite pirinač u vodi. Ako imate vremena, potopite ga na nekoliko sati. Ako ne, onda ga kuvajte odmah posle ispiranja. Zalijte pirinač duplom količinom vode (1:2).Pustite vodu da provri, malo posolite, skinite penu ako ima, smanjite vatru i poklopite. Kuvajte na slaboj vatri 25-30 minuta ili dok pirinač ne upije svu vodu. Zrna pirinča treba dobro da se „otvore“ ali da se ne raskuvaju previše. Nemojte mešati.

Ugasite vatru i ostavite pirinač poklopljen da odstoji  15 minuta. Nakon toga malo promešajte viljuškom.

U drugoj šerpi skuvajte vodu, dodajte grašak i kuvajte 4-5 minuta. Naseckajte začinsko bilje. U dubokoj činiji pomešajte gotov pirinač, grašak, zeleniš, sok limuna, so, biber, čili i maslinovo ulje. Po želji dodajte naseckani suvi paradajz. Prijatno!

Ako vam se dopao crni pirinač, probajte i ovaj recept:

Crni pirinač sa mungo pasuljem i povrćem

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + one =