DA i NE Tamare Gorjup

Tamara Gorjup je osnivač brenda Zobalice, nosilac crnog pojasa i višestruki prvak drzave u Taekwondou, vozač motora, svetska putnica i fitnes trener. Tamara je za Vitu ispričala o svojoj ljubavi prema presnoj hrani, fizičkim aktivnostima, putovanjima i podelila omiljeni recept sa zobama.

DA

  • Sirova hrana. Pre par godina sam počela da se interesujem za ishranu presnom (sirovom) hranom. Oduševila sam se čitajući iskustva drugih i kada sam počela da je praktikujem, sve se potvrdilo. Nema neke tajne: mnogo bolje se osećam, manje spavam, imam mnogo više energije i vremena. Ranije sam često bila bolesna, a sada, već dve godine nemam ni prehladu. Najbitnije za devojke je da od ovog režima ishrane nestaje celulit! Slična iskustva ćete čuti i od drugih ljudi koji praktikuju ovakav način ishrane.

Zadnjih godinu dana trudim se da 80 odsto moje ishrane bude presna hrana, a moj cilj je da skroz pređem na sirovo. Verujem da je to najzdraviji način ishrane.Najviše volim da pravim razne šejkove od voća i povrća, ali i jela sa semenkama i povrćem koja su kao imitacija klasičnih, samo super zdrava. Dopada mi se što imam veliki prostor za kreativnost, a opet ispadne ukusno i zdravo.

Iz interesovanja prema zdravoj hrani nastale su i Zobalice. Htela sam da pojedem nešto što je istovremeno lako za spremanje, zdravo i ukusno. Kockice su se sklapale deo po deo i nastale su prve zobe. Ljudi su reagovali pozitivno i svako je imao svoju ideju za recepte. Tako smo krenuli ozbiljnije, proširili proizvodnju i napravili miks od 7 sirovih mlevenih semenki i orašastih plodova.

  • Sport. Ako vodite računa o ishrani, a pritom niste fizički aktivni, nećete biti zdravi i vitki. Redovno vežbam već godinama samo sam od profesionalnog, takmičarskog bavljenja sportom došla do rekreacije 4-5 puta nedeljno. Treninzi u teretani, funkcionalni treninzi, trčanje u prirodi, voznja wake borda, plivanje… samo da se nesto radi!Kao fitnes treneru, specijalnost su mi funkcionalni treninzi, odnosno treninzi čitavog tela, sa raznim rekvizitima, koje karakteriše raznovrsnost i šarolikost i vežbi i pokreta. Zahvaljujući sportu srećnija sam, osećam se snažno i ispunjeno, a sva loša energija odlazi. Ako ne volite neku određenu vrstu treninga nađite ono što odgovara baš vama i što će vas motivisati da se krećete više.

  • Putovanja. Obilazak drugih zemalja i gradova samo po sebi uzdiže i ispunjava. Volim da upoznajem što više različitih kultura, probam lokalnu hranu, šetam ulicama, plažama, šumama… Zemlja u koju ću se uvek rado vratiti zbog celokupnog doživljaja, lepe prirode, mora koje obožavam u kombinaciji sa fantastičnom i pristupačnom zdravom hranom je Tajland. Od Evrope volim Istru, gde sam rođena i naravno Italiju: ko ne zna zašto, neka ode.

Bez obzira što volim da probam nova zanimljiva jela (koja su ponekad i nezdrava), trudim se da vodim računa o ishrani i kada sam daleko od kuće. Snađem se tako što kupujem voće ili gotove iseckane salate po marketima. Zobalice nosim sa sobom uvek, jer kombinacija bilo kog voća sa zobama i na primer, medom je super doručak koji se brzo sprema. Ponekad sa sobom ponesem i blender, na primer na skijanje, gde se jede uglavnom teža hrana.

  • Stalno učenje. Uvek se trudim da naučim nesto novo. Ispratila sam neke radionice sirove hrane, što mi je puno značilo. Sada je u planu da sa dve drugarice napravimo svoju organsku bašticu i da krenem da učim više o tome. To je skroz nova oblast za mene, interesantna i korisna. Jedva čekam da čupamo, pa sadimo!
  • Vreme za sebe i za druženje sa prijateljima. Bez obzira na obaveze, uvek ću naći vremena za smeh i druženje, za priče sa prijateljicama, kao i za „ženske“ stvari – frizera, kozmetičara i masažu. Takva vrsta opuštanja mi uvek prija.

NE

  • Ne propuštam treninge. Bez fizičke aktivnosti ne mogu da živim. Mogu da promenim vrstu treninga ali ih nikako ne preskačem. To mi je već ušlo u krv, navikla sam na umor i težinu, a opet posle toga imam fenomenalan osećaj.
  • Ne dosađujem se. Prezirem sedenje u prazno. Volim svaku vrstu aktivnosti, bilo da je to pravljenje hrane, šetanje po gradu, posao ili treninzi.
  • Loša hrana. Izbegavam šećere, nezdrave masti, prženo, kao i bilo koju vrstu industrijske hrane.

Tamara sa Zobalicama na Beogradskom noćnom marketu

  • Hemija u kozmetici. Koristim za telo i lice ono sto moze i da se pojede. Omiljeni su mi kakao puter i kokosovo ulje. Umesto šampona i balzama koristim sodu bikarbonu i jabukovo sirće. Stavi se kasika-dve sode u flašicu sa pola litra vode. Ovakav „šampon“ nanesite na kosu od korena do vrhova, ostavite da deluje nekoliko minuta, a onda dobro isperite toplom vodom. Zatim umesto balzama pomešajte jabukovo sirće sa litrom vode i isperite kosu tim rastvorom u koji možete dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja zbog mirisa. Kosa i koža će vam biti zahvalne ako izbacite hemiju iz kozmetike, ali i ishrane.
  • Nikada nemojte da prestanete da se krećete, da idete napred. Uvek nađite nešto što vas čini srećnim i tera da budete kreativni, da smišljate i da stvarate.

Omiljeni recept sa zobalicama:

    • 1 rendana jabuka
    • nekoliko kašika zobalica
    • malo svežih urmi
    • cimet.

Pomešajte sve sastojke i uživajte u fantaziji!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 3 =