DA i NE Tatjane Popović

Tatjana Popović je sertifikovani Health Coach, autor, edukator i predavač. Studije Health Coaching-a je završila na renomiranom i svetski priznatom Institutu za integrativnu ishranu u Njujorku. Na Menhetnu je osnovala svoju privatnu praksu pod nazivom Totally Wellness 2014. godine, sarađujući sa brojnim internacionalnim klijentima i pomažući im da promene ishranu i stil života.

Tatjanini počeci bavljenja zdravom hranom vezani su za makrobiotički režim ishrane čije je osnove savladala uz pomoć mentora – prestižnog holivudskog konsultanta makrobiotike Mine Dobić, uz čiju pomoć je prebrodila kancer koji joj je dijagnostikovan sa 18 godina.

Danas živi i radi u Srbiji, aktivno sprovodeći brojne projekte u saradnji sa domaćim kompanijama, sa ciljem unapređenja ishrane i stila života dece i odraslih. Tatjana deli svoja iskustva, savete i recepte na svom sajtu www.totallywellness.rs i Instagram nalogu.

Tatjana je podelila sa nama svoje osnovne principe i navike koje čine njen život boljim, a nas motivišu na promene.

 DA

  • Zeleno povrće najviše nedostaje modernim režimima ishrane. Svakodnevno ga konzumiram u većim količinama, i smatram ga krucijalnim za jačanje imunog sistema, dobre krvne slike, zaštitu od brojnih bolesti, kao i odličan rad digestivnog trakta. Njegovu primenu uvek usklađujem sa godišnjim dobom, stoga u toku proleća i leta više jedem sveže varijante koje su dostupne, dok u toku jeseni i zime češće termički obrađujem zeleniš koji odaberem.

  • Redovna fizička aktivnost. Izuzetno mi je važno da budem fizička aktivna kako bih se osećala dobro. Naime, na taj način odlično balansiram stresne situacije tokom radne nedelje. U poslednje vreme posvećena sam treninzima u teretani i plivanju, što mi savršeno prija. 

  • Meditacija. Svako veče meditiram pred spavanje. To me opušta i lišava svega negativnog što akumuliram u toku dana. S obzirom da sam visoko senzitivna osoba, vrlo empatična i lako preuzimam tuđe energije, na ovaj način se resetujem i lakše podnosim promene. 
  • Detox od tehnologije. Minimum 2 puta godišnje radim detoks od tehnologije. To je period kada uživam u tome da sam potpuno offline, i da ne koristim mobilni telefon ili kompjuter u svrhe pregledanja društvenih mreža ili odgovaranja na mejlove. Smatram da je veoma važno diskonektovati se, a u toku tog perioda provoditi nekoliko dana ili nedelja u prirodi, što je veoma delotvorno za dobro zdravlje. 
  • Rad na sebi. Konstantno težim da budem bolja, u bilo čemu i bilo kada. Smatram to kvalitetom, iako za mnoge ovaj zadatak može biti zamarajući. Međutim, s obzirom da uvek ima prostora za napredak, tužno mi je kada ljudi ne koriste svoj potpuni potencijal kako bi ostvarili svoje snove. U prilog tome, iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da je mnogo lakše ići napred i razvijati se ukoliko ljudi oko nas imaju slične ciljeve, a ne stagniraju i smatraju da za njihov problem ne postoji rešenje.

NE

  • Tračarenje. Kada tračarimo obično prepričavamo tuđe probleme, što u nama samima izaziva negativne emocije. Iako mnogi smatraju da tračarenje opušta ili oslobađa od stresa, smatram da je apsurdno svakodnevno gubiti vreme na analiziranje tuđih života. Za one koji tračaranje smatraju bezazlenim, pomislite kada biste svaki dan umesto kafe sa drugaricom, koja traje minimum 30 minuta, vreme iskoristili za lični razvoj. Ne gubite vreme, ono svakako prolazi, a na vama je za šta ćete se opredeliti. 
  • Odlaganje obaveza. Sa ovim problemom se svi svakodnevno susrećemo. Umesto odlaganja, napravite raspored i listu prioriteta šta vam je najvažnije da obavite u jednom danu, nedelji, mesecu i godini. Veliki obaveze/ciljeve je lako rasparčati na manje, a kada dođe vreme da ih obavljate potrudite se da najteži zadaci budu prvi na spisku. Što pre se rešite onoga što vam najteže pada, jer ćete na taj način biti produktivniji. Npr. ujutru uradite trening.

  • Stavljati sebe u drugi plan. Iako je sjajno pomagati drugima i biti na usluzi, takođe je važno postaviti jasne granice i znati držati se njih. Zbog popuštanja se često možemo naći u poziciji da radimo ono što ne želimo ili da vreme koje smo odvojili za sebe zapravo izgubimo, jer drugome udovoljavamo. Iz tog razloga naučite da kažete ne kada osećate da ste u drugom planu.
  • Konzumiranje industrijski prerađene hrane. Jedan od ključnih saveta za očuvanje zdravlja je da jedete hranu u svom prirodnom obliku. Kupovni industrijski proizvodi sadrže veštačke zaslađivače, aditive, konzervanse, antibiotike, hormone, i većina njih je napravljena od genetski modifikovanih sastojaka. 

  • Briga o kalorijama, a ne o kvalitetu hrane. Po mom mišljenju, jedan od najčešćih problema korigovanja telesne težine je analiziranje nutritivnih tablica i briga o kalorijskim vrednostima, bez prethodne edukacije šta je najvažnije da unosimo u organizam tokom dana. Često srećem ljude koji redovno jedu čips, ali u toku dijete brinu o glikemijskom indeksu šargarepe, i da li je treba jesti sirovu ili kuvanu. U našem tanjiru treba da brojimo boje prirodnih namirnica poput povrća, žitarica, proteina, masti ili voća, a ne količinu kalorija industrijski prerađenih proizvoda. Stvarajući balans u ishrani rezultiraće stabilnom telesnom težinom.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 12 =