Fantastični ovseni keksići

Ovi keksići su oduševili sve koje su ih probali. U njihovom sastavu nema ni putera, ni jaja, ni šećera! Umesto putera koristimo izuzetno zdravo i vredno kokosovo ulje.

Njegov ključni sastojak je laurinska kiselina koja ima jako antivirusno i antibakterijsko dejstvo i pored kokosovog ulja, laurinsku kiselinu sadrži još jedino majčino mleko.

Zahvaljujući vrednim masnim kiselinama, ovo ulje podstiče probavu i jača imunitet. Od kokosovog ulja nećete da se ugojite, jer se njegove masne kiseline odmah pretvaraju u energiju, ubrzavaju metabolizam i sagorevaju kalorije. Još jedna prednost ove namirnice je da zbog izuzetne otpornosti na visoke temperature, kokosovo ulje možete koristiti za pečenje ili prženje hrane.

Dok pečete ove keksiće predivan miris kokosa napuniće vaš stan i jedva ćete dočekati da ih izvadite iz rerne, ohladite i probate. Ako pak ne volite ukus kokosa, umesto njega stavite kakao puter ili gi (prečišćeni puter) koji su isto izuzetno zdravi i ukusni.

Kao zaslađivač u ovom receptu možete koristiti javorov ili agavin sirup (prodaju se u Merkatoru, DM-u, biošpajzu i nekim prodavnicama zdrave hrane), malteks, med ili steviju.

Ovaj recept je samo osnova, možete po ukusu dodavati: cimet, suvo grožđe, đumbir, mak, susam, kakao, karanfilić, kokosovo brašno, vanilu pa čak i mlevenu čili papričicu. Svaki put dodajte neki drugi sastojak i ovi keksići vam nikada neće dosaditi!

Fantastični ovseni keksići

(za 16-18 keksića)

  • 8 kašika kokosovog ulja (sobne temperature)
  • 5 kašika javorovog sirupa (sirupa od agave, meda ili malteksa)
  • 4 kašike heljdinog brašna
  • 4 kašike mleka (kokosovog, kravljeg ili od orašastih plodova)
  • 150 g ovsenih pahuljica (oko 1,5 šolje)

Zagrejte rernu do 180°C. U dubokoj činiji ili šerpi spojite sve sastojke i dobro promešajte masu koja treba da bude vrlo gusta i lepljiva. Na pleh stavite pekarski papir i kašikom poređajte na njemu masu u obliku okruglih keksica. Izravnajte ih drugom stranom kašike ili prstima da budu tanki (1-2 cm debljine). Pecite u rerni 15-18 minuta, dok ne dobiju braonkastu boju na krajevima. Vodite računa da ne izgore, jer je ponekad i 20 minuta previše. Kada ih izvadite iz rerne, keksići će biti i dalje malo mekani. Ohladite ih kako bi postali hrskavi. Pozovite prijatelje i uživajte u zdravim slatkišima i u dobrom društvu!

ovseni keksici 800

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − six =