Fruit&Nut kolač

Prelepi Fruit&Nut kolač oduševiće vas ne samo svojim šarenim bojama, kombinacijom više ukusa, aroma i tekstura, već i svojim zdravim sastojcima. Napravljen je samo od suvog voća i orašastih plodova, nema u sebi ni brašna, ni jaja, ni dodatog šećera.

Odličan je dezert za svečanu priliku – rođendan ili slavu. Možete da ga isečete na kriške, lepo upakujete svaku posebno, ukrasite je mašnicom i poklonite dragoj osobi, učinivši joj dan lepšim. Ima li šta lepše od jestivog znaka pažnje? 🙂 Takođe, kriške ovog kolača možete poslužiti uz tanjir sa sirevima kao predjelo na nekoj proslavi, poneti na posao ili spakovati deci kao užinu. A možete jednostavno da uživate u kolaču sami… danima… uz kafu ili čaj, s obzirom da može da se čuva u frižideru baš dugo. U zavisnosti od toga kako i za koju priliku ćete ga poslužiti, možete ga ukrasiti semenkama i suvim voćem. Pustite mašti na volju.

Inspiraciju za recept ovog kolača sam našla na blogu Golubka koji redovno pratim. Originalni recept sam prilagodila našim uslovima tako da se sastojci lako mogu naći u Srbiji. Na vama je koje ćete suvo voće i začine izabrati, moguće su bezbrojne kombinacije, a odnos sastojaka takođe možete menjati.

Suvo voće se potapa i kuva u soku od pomorandže kako bi omekšalo i lepo upilo sok. Umesto ceđene pomorandže možete koristiti bilo koji drugi voćni sok. Ovaj kolač dobro drži oblik zahvaljujući mlevenom bademu koji vrši ulogu brašna. Poseban šmek mu daje aroma tostiranih lešnika i začina. Još jedna prednost ovog kolača je u tome što je jak, lepo zasiti, pa zato i traje duže. 🙂

Fruit&Nut kolač

Za kolač: 

  • 250 g suve kajsije
  • 120 g suvog grožđa
  • 220 g suve šljive bez koštica
  • 7 suvih smokvi
  • 4-5 pomorandži (za 400 ml ceđenog soka)
  • 8 svežih urmi
  • 200 g sirovog badema
  • 100 g pečenog ili tostiranog lešnika ili oraha
  • 1 kašičica cimeta
  • ¼ kašičice muskatnog oraščića
  • Drugi začini (opciono): mleveni kardamon, đumbir, karanfilić, vanila
  • Kokosovo ili drugo neutralno ulje za pleh

Za ukras (sve opciono): 

  • Semenke golice
  • Suve smokve
  • Badem
  • Indijski orah
  • Suve šljive
  • Suve kajsije
  • Lešnik
  • Suve ribizle

Operite i naseckajte suvo voće na sitne komadiće (suvo grožđe ne treba seckati). Pomešajte u činiji. Od cele količine odvojite 1½ šolje suvog voća, dodajte u taj deo naseckane urme (oprane i bez koštica) i stavite ga u drugu duboku činiju. Iscedite sok od pomorandže, zagrejte ga i vrelim sokom prelijte tu odvojenu količinu suvog voća, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Ostatak suvog voća stavite u šerpicu i odvojite sa strane.

Za to vreme sameljite badem (ja ga sameljem štapnim mikserom) i krupno naseckajte lešnike (ili orahe).

Nakon 15 minuta iscedite potopljeno suvo voće kroz cediljku iznad šerpice sa ostalim voćem, tako da sok koji se cedi prelije suvo voće koje nije bilo potopljeno. Stavite šerpicu na vatru i kuvajte voće na slaboj vatri 5-10 minuta dok voće ne upije sok.

Zagrejte rernu do 150°C. U voće koje se kuvalo u šerpici dodajte začine i izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom kako bi dobili ujednačenu masu. U velikoj posudi spojite ovu masu sa mlevenim bademom i dobro promešajte kašikom. Dodajte ostalo suvo voće (koje je bilo potopljeno na početku), naseckane lešnike ili orahe i sve dobro promešajte.

Namažite pleh uljem i stavite „testo“ u njega. Jednako ga rasporedite po plehu i izravnajte kašikom. Ukrasite kolač suvim voćem, orašastim plodovima i semenkama po želji. Pecite oko sat vremena. Ohladite kolač pre nego što ga isečete i poslužite. Kolač možete da čuvate u frižideru čak do dve nedelje (ali garantujem da ćete ga pojesti mnogo brže). Uživajte!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + 15 =