Humus od tikvica i sušenog paradajza

Ovaj namaz priprema se mnogo lakše i brže od klasičnog humusa od leblebije. Umesto mahunarki, njegova osnova su sirove tikvice, zato je ova varijanta lakša za varenje i više odgovara toplijim danima. Sušeni paradajz, tahini i začini daju ovom namazu fantastičan ukus i aromu.

Volim da mažem ovaj humus na hrskavi hleb ili da ga jedem sa svežim povrćem. Možete ga namazati i na list sveže zelene salate, preko posuti semenkama i uviti u rolnice. Takođe, može da se koristi kao dresing za salatu.

Ja obično koristim sušeni paradajz u ulju. Ako stavite paradajz bez ulja, dodajte u blender jednu-dve kašike hladno ceđenog maslinovog ulja.

Humus od tikvica i sušenog paradajza

• 2 tikvice (oko 500 g)
• 3 kašičice tahinija (taan, susamov puter)
• 7 komadića sušenog paradajza
• 1 kašičica kumina u prahu
• sok 1/2 limuna
• 2 čena belog luka
• 1/2 kašičice soli

Naseckajte tikvice, spojite sve sastojke u blenderu i za minut imate preukusan namaz! U gotovi humus možete dodati komadiće sušenog paradajza ili masline i dekorisati ga začinskim biljem.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − ten =