Indijska čorba od sočiva (Masur dal)

Masur dal – tako zovu crveno sočivo u Indiji, a isti naziv nosi i čorba od njega, koju sam jako zavolela putujući po Indiji. Crveno sočivo je popularan sastojak mnogih jela u kuhinjama Azije.U Indiji i Turskoj od njega se prave odlične čorbe i pirei. Sočivo je veoma praktično za upotrebu, lako se priprema i odličan je izvor proteina, mineral, vitamina B i drugih hranjivih materija. Pored nežnog ukusa, popularnost masur dala je i to što se on brzo kuva (svega 10-15 minuta). Mada, moram da priznam, da često pravim ovu čorbu ne samo od crvenog, već i od braon sočiva što uopšte ne kvari njen ukus.

  • 250 g sočiva (crvenog ili braon)
  • 1 glavica crvenog luka
  • 400 ml kokosovog mleka
  • 2 kašičice kurkume
  • 2 kašike gia (prečišćenog putera) ili suncokretovog ulja
  • 1 kašičica korijandera
  • 1 kašičica kumina
  • 0,5 ljute papričice
  • 2 čena belog luka
  • 4 cm korena đumbira
  • so

Sočivo oprati i staviti u šerpu bez ulja na srednju vatru. Stalno mešati dok se sočivo ne osuši. Dodati kurkumu i malo propržiti zajedno sa sočivom. Dodati četiri čaše vrele vode i kuvati na slaboj vatri 15-20 minuta dok sočivo ne bude gotovo.

Dok se sočivo kuva, malo propržiti kumin i korijander na tiganju (bez ulja) i zatim ih samleti ili istucati u avanu. Na ulju ili giu na srednjoj vatri kratko propržiti sitno naseckane ili narendane đumbir, ljutu papričicu i beli luk. Nakon jednog minuta dodati crni luk i pržiti dok luk ne postane mekan. Dodati i kratko propržiti kumin i korijander. Dodati sve iz tiganja u šerpu sa sočivom, usuti kokosovo mleko, dobro promešati, posoliti, pustiti da provri i nakon par minuta ugasiti vatru. Po želji možete izmešati sve u blenderu kako biste dobili potaž.

Kada služite masur dal, pospite preko tanjira malo aleve paprike. Prijatno!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

2 Comments

  1. Pingback: Dal sa bundevom i kokosovim mlekom | Vita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × 2 =