Kačamak sa šumskim pečurkama

Putujući ovog leta po planinama naše lepe Srbije, skoro svaki vikend donesem kući kilo-dva šumskih pečuraka (vrganja i lisičarki) koje kupujem kod meštana. Pravim svašta od njih – čorbe, prelive, dinstam sa povrćem, dodajem u salate. Inspiraciju za ovaj recept sam dobila u jednom restoranu u Istočnoj Srbiji, blizu Bora. Samo je ova moja varijanta dosta blaža i zdravija, sprema se baš brzo i dobro zasiti. Koristim organsku palentu koju kupujem u DM-u ili Merkatoru. Što se tiče proizvoda od kukuruza, jako je bitno kupovati samo organsko, jer je većina kukuruza (čak i u Srbiji) GMO. Možete da probate da napravite ovo jelo i sa šampinjonima, ali preporučujem ipak varijantu sa lisičarkama ili vrganjima koje možete da nađete na pijacama.

Kačamak sa šumskim pečurkama

(2-3 porcije)

  • 200 g organske palente
  • 400-500 g šumskih pečuraka (vrganja ili lisičarki)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 veza peršuna
  • beli sir (opciono)
  • so, biber

Palentu zalijte sa 700-800ml slane vrele vode. Promešajte, ostavite par minuta na slaboj vatri, poklopite i ostavite desetak minuta da nabubri. Sitno naseckani crni luk dinstajte na ulju ili puteru oko 5 minuta, zatim dodajte naseckane pečurke. Posolite i pobiberite. Poklopite tiganj i dinstajte pečurke 5 minuta na srednjoj vatri. Zatim skinite poklopac, smanjite vatru i ostavite još desetak minuta, da ispari višak tečnosti. U činije u kojima ćete služiti ručak poređajte prvo sloj palente, zatim sloj pečuraka, a preko sitno naseckani peršun. Ako jedete mlečne proizvode, preko narendajte beli sir (kao za šopsku salatu). Prijatno!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − twelve =