Kari od leblebija sa kokosom

Na Zapadu postoje mišljenje da je kari samo mešavina začina. Međutim, u Indiji kari je uopšten naziv za začinjena dinstana jela u gustom umaku. Kari može da bude od mesa, mahunarki ili povrća. Služi se uz vruću lepinju od integralnog brašna ili pirinač kuvan na pari.Svaka domačica ima svoj način pripreme karija i svoju mešavinu začina. U ovoj varijanti kao osnovni sastojak karija koristim kokosovo brašno, ali jelo ispadne još lepše ako stavite svež kokos. Pravila sam ga više puta u Srbiji i svi su bili oduševljeni.

Leblebija je odličan izvor proteina (oko 20%), sadrži kalcijum, kalijum, magnezijum i fosfor. Pre kuvanja treba da se potopi najmanje 8 sati, pisala sam ovde zašto je to toliko bitno. Indijci za kuvanje mahunarki i žitarica uvek koriste ekspres lonac što znatno smanjuje vreme pripreme. Ali ako već potapate i kuvate leblebiju, preporučujem da odmah skuvate veću količinu, onda tokom narednih dana možete da spremate različita jela na njenoj bazi (imam ih dosta na blogu) ili, jednostavno, da je dodajete u salate.

Ovo jelo ispadne vrlo aromatično, odlično ugreje i zasiti i zato je dobra varijanta ručka tokom hladnijih dana. Možete ga poslužiti uz pirinač ili samo svežu salatu.

Kari od leblebija sa kokosom

(za 4 osobe)

  • 125 g suvih leblebija
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 paradajz
  • 5-6 kašika kokosovog brašna (ili „meso“ od ½ svežeg kokosa)
  • Malo narendanog đumbira
  • ½ kašičice kumina u prahu
  • ½ kašičice korijandera u prahu
  • ½ kašičice čili paprike u prahu
  • ¼ kašičice kurkume u prahu
  • 2 čena belog luka
  • ½ veze svežeg korijandera (može i peršun)
  • Gi puter ili kokosovo ulje

Potopite leblebije preko noći. Sutradan isperite i kuvajte dok ne postanu gotove (sat-sat i po). Luk krupno naseckajte i ispržite na gi puteru ili kokosovom ulju dok ne postane zlatno braonkast. Zatim ga izmiksajte u blenderu da ispadne kao pasta.

U dubokom tiganju ili šerpi sa debelim dnom zagrejte ulje i par minuta propržite na njemu kurkumu i zgnjećen beli luk. Dodajte pastu od luka. Stalno mešajući, dinstajte 3 minuta.

U blenderu ili štapnim mikserom napravite pastu od paradajza i svežeg đumbira. Dodajte je u šerpu sa lukom i promešajte. Dodajte kokosovo brašno. Ako koristite svež kokos, prethodno ga sameljite u blenderu. Mešajte sve oko 5 minuta. Dodajte začine: mleveni korijander, kumin i čili. Dinstajte još 3 minuta. Dodajte prethodnu skuvane leblebije i mešajte još 5 minuta. Dodajte vodu ako želite da jelo bude manje gusto. Posolite i mešajte još malo. Na kraju dodajte sitno seckani sveži korijander.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × one =