Krem od kestena

Iskoristite sezonu kestena da napravite ovaj preukusan i neobičan desert – savršen za ove tmurne i hladne dane.

Ovo je poznati francuski specijalitet  (na francuskom se zove Creme de marrons de l’ardèche) koji Francuzi često jedu za doručak. U klasičnom receptu ide dosta šećera, ali mi predlažemo da napravite laganu i zdraviju verziju sa svežim urmama. Ovaj krem možete mazati na hleb, keks, palačinke, ili dodavati u kolače.

Kesten je bogat vitaminima B-kompleksa, a jedino je orašasto voće koje sadrži vitamin C! Od minerala sadrži kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, bakar, gvožđe i mangan.

Takođe sadrži folnu kiselinu koja je izuzetno važna za trudnice.

Krem od kestena

  • 300g kestena
  • 6 svežih iranskih urmi
  • čaša vode
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice vanilin šećera ili 1/3 kašičice praha vanile

Pre kuvanja kestena, vrh opne zasecite nožem, pa ga zatim kuvajte 20-40 minuta u vodi. Zalijte kesten hladnom vodom, pustite da se malo ohladi, a zatim očistite od opne i braon kožice ispod opne.

Očistite urme od koštica i ubacite u blender zajedno sa kestenom, vanilom, 1/2 čase vode i prstohvatom soli. Regulišite gustinu krema dodavanjem vode.

Čuvajte krem u frižideru.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − four =