Indijska kuhinja: krompir u sosu od spanaća

Indijska kuhinja nam je poklonila ovo jednostavno, ali preukusno jelo – Alu palak, odnosno krompir (alu na hindiju) u nežnom i pikantnom umaku od spanaća (palak). Vrlo je popularno na severu zemlje, lako se pravi, a sastojci se mogu naći u svakoj kuhinji.

Još jedna varijanta ovog jela je „palak panir“, odnosno presni beli sir (panir) sa spanaćem. Za njegovu pripremu samo treba da zamenite u receptu krompir kockicama sira i malo izdinstate sve zajedno. Vegani mogu da naprave svoju verziju sa tofuom umesto sira. Ovaj recept je odličan za gurmane i za ljubitelje hot’n’spicy hrane, mada ljutinu ovde možete da regulišite sami.

Alu palak služi se uz pirinač ili lepinje od tankog integralnog testa (roti ili čapati).

Krompir u sosu od spanaća

  • 0,5 kg spanaća
  • 6 krompira
  • 1 kašika gi putera ili biljnog ulja
  • 2-3 paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 cm svežeg korena đumbira
  • 1 kašičica čilija u prahu (ili po ukusu)
  • 1 kašičica korijandera u prahu
  • So, biber (po ukusu)
  • ¼ kašičice cimeta
  • 1 kašičica kumina (bolje semenke, ali može i mleveni)
  • ½ kašičice kurkume
  • ¼ kašičice mlevenog karanfilića (opciono)
  • 2 kašike neutralne pavlake, jogurta ili kokosovog mleka

Priprema:

Operite i skuvajte krompir. Oljuštite i naseckajte na srednje kockice.

Na drugom tiganju zagrejte gi ili ulje. Dodajte kumin, kurkumu, karanfilić, cimet, biber i korijander. Stalno mešajući, pržite minut na srednjoj vatri.

Naseckajte crni luk i paradajz i dodajte začinima. Dinstajte dok luk ne omekša. Sitno narendajte đumbir i beli luk i dodajte u tiganj. Mešajte sve zajedno jedan minut.

Odvojeno izdinstajte spanać sa malo vode 3-5 minuta. Izblendirajte ga da postane pire i dodajte u tiganj sa lukom, paradajzom i začinima.  Dodajte čili papriku i so, dobro promešajte. Dodajte pavlaku (jogurt ili kokosovo mleko) i dinstajte još par minuta. Bitno je da spanać zadrži lepu zelenu boju.  Možete da regulišete gustinu sosa sa vodom.

Izblendirajte sve zajedno još jednom, dodajte krompir i dinstajte još  minut. Prijatno!

Pogledajte druga jela indijske kuhinje:

Indijske palačinke sa povrćem

Alva od šargarepe

Kari od leblebija sa kokosom 

Leblebije sa spanaćem

Tanduri karfiol sa umakom od nane

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 5 =