Leblebija pečena s povrćem

Leblebiju sam zavolela odavno, prvo u obliku humusa – namaza poreklom iz arapskih zemalja, i falafela – prženih kuglica od kuvanog i usitnjenog nauta koji su obavezan deo izraelske kuhinje. Poslednjih godina humus i falafel pojavili su se i u Beogradu, ali ipak se ovde leblebija više jede propržena kao grickalica.

Međutim, kuvana leblebija je odlična osnova za mnoga vegetarijanska jela, kako topla, tako i salate i umake.

Naut ili leblebija je mahunarka koje se uzgajala još pre 8.000 godina na prostorima Bliskog istoka. Zahvaljujući visokom sadržaju belančevina (oko 20 odsto) leblebija je važan element vegetarijanske ishrane.

Leblebija sadrži kalijum i magnezijum koji su korisni za imunitet, a zahvaljujući kalciumu i fosforu ova namirnica je dobra za kosti i zglobove. Redovna upotreba leblebije smanjuje nivo holesterola u organizmu. Kalorijska vrednost suve leblebije je oko 300 kcal/100 g, a skuvane –  oko 160 kcal/100 g.

Naut se priprema slično pasulju. Potrebnu količinu nauta isperite, a zatim prelijte vodom i ostavite da odstoji 8-12 sati. Prospite vodu u kojoj je naut bubrio, isperite ga nekoliko puta, zatim ga prespite u lonac, prelijte vodom i kuvajte oko sat vremena. U vodu za kuvanje možete dodati i lovor i druge začine, ali ne preporučuje se da ga solite tokom kuvanja

Leblebija pečena s povrćem

U ovom ukusnom jelu naut se odlično slaže sa ostalim povrćem, a korijander mu daje pomalo egzotičan i pikantan ukus. Ovo jelo ima odličan ukus i sutradan, kada može da se jede i hladno.

  • 200 g leblebije
  • 1 cukini (tikvica tamno-zelene boje)
  • 1 patlidžan
  • 3 čena belog luka
  • 2 crvene paprike
  • 2 velika krompira
  • 4 paradajza 1 crni luk
  •  1 kašika korijandera u semenu
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • veza peršuna (bolje svež korijander ako imate)

Potopljenu preko noći leblebiju, kuvati oko 40 minuta. Naseckati cukini, patlidžan, paradajz i papriku na krupne komade, a luk na kolutove ili sitno (po želji). Iseckati krompir i ispržiti ga na tiganju 5-7 minuta. Zagrejati rernu do 200 stepeni. Svo povrće, leblebiju i sitno naseckani beli luk staviti u jedan pleh, dodati so, biber, korijander i/ili druge vaše omiljene začine. Dobro promešati i staviti u rernu da se peče oko 40 minuta. Jednom ili dvaput promešati povrće. Na kraju posuti svežim peršunom i još jednom promešati. Prijatno!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − one =