Leblebije sa spanaćem na indijski način

Ovo jelo se u Indiji zove čole palak (ćole je leblebija, a palak spanać), dobro zasiti, bogato je proteinima i ne sadrži gluten. 

U Indiji za pripremu jela se najviše koristi prečišćeni maslac gi (ghee) koji se može nabaviti i u Srbiji. Ulje se zagreva na tiganju sa debelim dnom, a zatim na vrelo ulje se bacaju semenke kumina i crnog senfa koje treba da pucketaju i na taj način oslobađaju svoju energiju. Ovaj proces je jedan od ključnih u indijskoj kuhinji, koristi se u pripremi skoro svakog jela i zove se „tadka“.

U Indiji se ovo jelo služi sa tankim lepinjama (čapati, roti ili naan) ili uz običan pirinač.

Leblebije sa spanaćem na indijski način

  • 150 g suvih leblebija (ili jedna konzerva)
  • 3 čaše svežeg naseckanog spanaća
  • 2 srednja paradajza
  • ½ glavice crnog luka
  • 1-2 kašičice narendanog đumbira
  • ½ ljute papričice (opciono)
  • 3 kašike gi-a (ghee, prečisćeni puter) ili drugog ulja
  • 1 kašičica semenki kumina
  • ½ kašičice semenki crnog senfa (opciono)
  • 1 kašika mlevenog semena korijandera
  • ½ kašičice kurkume u prahu
  • ½ kašičice čili paprike u prahu
  • 1 kašičica soli

Ako uzimate suvu leblebiju, potopite je preko noći, isperite, a onda je kuvajte 1-1,5 sata u slanoj vodi, dok ne postane dovoljno mekana. Sitno naseckajte paradajz, crni luk, ljutu papričicu i pomešajte sa narendanim đumbirom (najbolje u blenderu da ispadne pire). Zagrejte ulje u dugokom tiganju. Proverite temperaturu uja tako što bacite jednu semenku kumina. Ako odmah počne da pucketa, onda je temperatura ulja odgovarajuća. Dodajte semenke kumina i senfa. Sačekajte da semenke počnu da pucketaju, dodajte mešavinu paradajza, luka i đumbira, korijander u prahu, kurkumu i čili u prahu. Dinstajte 3-4 minuta na srednjoj vatri. Dodajte spanać, so i pola čaše vode. Poklopite i kuvajte 5 minuta na srednjoj vatri.

Dodajte kuvanu ili konzerviranu leblebiju (organsku konzerviranu leblebiju možete naći u DM-u) i promešajte. Kuvajte na slabijoj vatri još 7-8 minuta.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =