Mus od indijskog oraha

Ova kremasti desert na osnovi indijskog oraha osvojiće vas svojim predivnim ukusom, nežnom teksturom i, naravno, samo zdravim sastojcima! U ovom musu nema ni mleka, ni sećera, a kombinacija indijskog oraha, svežih urmi i suvih kajsija ukusom malo podseća na karamelu. Ispod nežne kreme, imamo hrskavi sloj od badema sa cimetom i malo soli, i upravo njihov kontrast čini ovaj dezert nezaboravnim. Svi sastojci su sirovi, tokom pripreme ne koristi se termička obrada, stoga će ova poslastica obradovati i pristalice presne ishrane.

Indijski orah izuzetno je hranljiv, ima veliki sadržaj proteina i polinezasićenih masnih kiselina. Bogat je mineralima (kalcijum, magnezijum, gvožđe, kalijum, cink, fosfor i druge). Pored velike količine vitamina C, indijski orasi su bogati riboflavinom(vitamin B2), tiaminom(B1), niacinom (B3), vitaminom B6 kao i folnom kiselinom. Najviše korisnih nutrijenata ćete dobiti ako upotrebljavate sirove orašaste plodove i ako ih potapate pre upotrebe.

Ako spremate ovaj dezert za dvoje – za vas i voljenu osobu, onda možete da ga poslužite u jednom tanjiru i da jedete zajedno kašićicama. Ako želite da obradujete goste, onda ga rasporedite po manjim činijama.

Mus od indijskog oraha

(2-3 porcije)

  • šolja sirovog indijskog oraha
  • 7 svežih urmi
  • 6 suvih kajsija
  • 2 kašićice meda
  • ½ šolje vode
  • šaka sirovog badema ili lešnika
  • 1,5 kašika maslinovog ili kokosovog ulja
  • 1 kašićica cimeta
  • so

Potopite indijski orah najmanje pola sata. Za pripremu donjeg, hrskavog sloja izmrvite badem u blenderu ili štapnim mikserom, ali ne previše sitno. Pomešajte badem sa maslinovim ili kokosovim uljem, dodajte prstohvat soli, cimet i dobro promešajte kašikom. Izručite dobijenu masu u činije ili tanjire u kojima ćete služiti desert.

Isperite potopljen indijski orah i ubacite ga u blender zajedno sa svežim urmama bez koštica, suvim kajsijama i medom. Postepeno dodajte vodu i izmiksajte sve sastojke. Za najbolji ukus, važno je dobiti homogenu kremastu masu. Gotovi mus izručite u činije preko donjeg sloja. Možete da ukrasite desert listićima badema i makom, cimetom ili komadićima svežeg voća. Pre nego što poslužite, stavite mus na 5 minuta u zamrzivač.

dezert od indijskog oraha 2

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × one =