Pasta sa povrćem i paradajz sosom

Kada ne znam šta ću da napravim za ručak, jedan od najčesćih izbora mi je zdrava pasta sa povrćem. Za osnovu koristim integralnu testeninu od spelte, raži, heljde ili drugih žitarica. Sada imate veliki izbor takve testenine ne samo u prodavnicama zdrave hrane, već i u običnim samoposlugama.

Pastu ne jedemo svaki dan, ali to je dobro rešenje za brzi ručak, koji vas dobro zasiti, pogotovu zimi. Najbitnije je dodati što više povrća, začinskog bilja i napraviti ukusan sos. Za pastu koristim bukvalno bilo koje povrće koje nađem u frižideru: tikvice, patlidžan, kelj, brokoli, karfiol, paprike, prokelj, batat, kao i pečurke. Od začinskog bilja: mirođiju, peršun, bosiljak, korijander, rukolu. U već gotovu pastu volim da dodam semenke (bundeve, suncokreta ili susama).

Jedan od najboljih dodataka pasti je sos od svežeg i sušenog paradajza koji se sprema za samo par minuta. Obožavamo ga za izvanrednu kombinaciju ukusa, kojoj doprinosi pikantni sušeni paradajz i aromatično začinsko bilje.

Pasta sa povrćem

  •  300 g integralne fusili testenine
  • 1 tikvica
  • 1 patlidžan
  • 1 crvena paprika
  • 200 g prokelja (karfiola ili brokolija)
  • Pola veze peršuna, mirođije ili korijandera
  • 2 čena belog luka
  • Par listova kelja
  • Maslinovo ulje ili gi
  • Po želji: 2 kašike semenki suncokreta (golica ili susam)

Sos od paradajza

  • 2 velika paradajza
  • pola teglice sušenog paradajza
  • 1 crvena paprika
  • Šaka listova svežeg bosiljka (može i rukola, peršun, korijander)
  • ½ kašičice mlevenog crnog ili šarenog bibera
  • 2 kašičice sušenog origana (ili 2 kašike svežeg)
  • 2 čena belog luka
  • sok ½ limuna
  • ½ kašičice soli
  • 2 kašike maslinovog ulja

Naseckajte povrće na kocke i dinstajte u dubokom tiganju na srednjoj vatri 15-20 minuta, dok ne omekša. Listove kelja naseckajte na kraće trake i dodajte 5 minuta pre nego što je ostalo povrće gotovo. Posolite, pobiberite i dodajte zgnječen beli luk. Ugasite vatru i dodajte naseckano sveže začinsko bilje.

Dok se povrće dinsta, skuvajte testeninu prema uputstvu sa pokovanja i napravite sos. U blenderu izmiksajte sve sastojke za sos. Procedite testeninu, dodajte je i sos u tiganj sa povrćem, promešajte sve zajedno, a po želji možete dodati semenke na kraju. Prijatno!

 

 

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + one =