Pasulj sa narom

Pasulj je pravo tradicionalno zimsko jelo. Velike je hranljive i energetske vrednosti i dobar je izvor visokovrednih proteina koji sadrže gotovo sve bitne aminokiseline. Obično u Srbiji pasulj spremaju na tradicionalni način, ali uz malo mašte, jela od ove mahunarke možemo napraviti zanimljivijim i ukusnijim.

Pasulj sa sokom od nara je specijalitet gruzinske kuhinje i na gruzinskom se zove “lobio”. Reč “lobio” znači “pasulj” i ovaj naziv nosi čitav niz različitih jela pripremljenih od kuvanog pasulja. Uz lobio u Gruziji se služe turšija i hleb od kukuruznog brašna. Najčešće se za pripremu ovog jela koristi crveni (šareni) pasulj, ali ja ga pravim i od belog . Za mene je najbitnije da je pasulj organski.

Pasulj sa narom

  • 500g pasulja (šarenog ili belog)
  • 2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 3 kašike ulja
  • 4-5 kašika soka od nara
  • 2 lovorova lista
  • 2 crvene paprike
  • 1 kašičica grčkog semena
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičica mlevene ljute paprike (ili manje ako ne volite ljuto)
  • 1 kašika paste od paradajza ili 3 kašike tomatina
  • so
  • semenke nara

Pre kuvanja pasulj prebrati, oprati, preliti hladnom vodom i držati potopljen najmanje 8 sati (najbolje preko noći). Pasulj kuvajte prvih 10-­15 minuta na jačoj temperaturi da se unište toksini. Ocedite ga, prelijte drugom vodom, dodajte lovorov list i kuvajte u ekspres loncu ili običnom loncu na srednjoj vatri dok ne omekša. Malo posolite pasulj pri kraju kuvanja.

Iscedite sok od nara. Ja ga cedim tako što na šolju stavim metalnu cediljku u kojoj rukama gnječim semenke nara, dok sok curi u šolju.

U tiganju zagrejte ulje i dodajte naseckan crni luk. Posle par minuta dodajte sitno naseckane paprike, zajedno sa mlevenom ljutom papričicom. Dinstajte na velikoj vatri, stalno mešajući. Kada luk postane zlatne boje, dodajte grčko seme, korijander i so po ukusu (ja dodajem oko jedne kašike). Posle par minuta dodajte zgnječen beli luk, pastu od paradajza ili tomatino i sok od nara. Mešajte 2­-3 minuta, zatim smanjite vatru. Dodajte malo vode u kojoj se kuva pasulj i dobro promešajte.

Kada se pasulj skuva, prospite višak tečnosti ukoliko ga ima. Dodajte povrće iz tiganja u šerpu sa pasuljem. Promešajte i kuvajte još 10 minuta na srednjoj vatri. Služite gotovo jelo u činijama i ukrasite ga semenkama nara i začinskim biljem.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven + nineteen =