Pečena bundeva sa ruzmarinom

Kada dođu hladni dani, volim da pečem povrće u rerni. Najčešće pečem bundevu. Bundeva je odlična u svakom obliku – kuvana, pečena, u salati, čorbi, piti ili rižotu. Ali pečena bundeva i sama po sebi može da bude odličan specijalitet, posebno u kombinaciji sa aromatičnim začinskim biljem koje oplemenjuje njen ukus. S obzirom da me često mrzi da sečem sirovu bundevu i da skidam koru sa nje, ovaj recept za pečenje je savršen, jer je potrebno samo preseći celu bundevu na pola, staviti je u rernu i zaboraviti na nju na sat vremena. Kad se tako zapeče, bundeva omekša, a kora može posle da se lako skine.

Pečena bundeva sa ruzmarinom

  • 1 bundeva (1,5 – 2 kg)
  • prečišćen puter gi ili neko drugo ulje
  • začinsko bilje (ruzmarin, žalfija, majčina dušica, bosiljak itd)
  • so, biber

Zagrejte rernu do 180 stepeni. Isecite bundevu na pola. Izvadite kašikom semenke. Namažite unutrašnjost bundeve puterom ili uljem, posolite, dodajte biber, ruzmarin i druge omiljene začine: bosiljak, žalfiju, kadulju, majčinu dušicu ili druge. Uvijte svaku polovinu bundeve u pekarski papir i stavite u rernu. Pecite je oko sat-sai i po (u zavisnosti od debljine kore) dok bundeva ne postane mekana. Gotovu bundevu možete iseci na kriške zajedno sa korom ili na kockice bez kore.

 

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × four =