Pečeni krompir sa avokado sosom

Ovo je odličan vegetarijanski recept zahvaljujući kome možete lepo da spremite krompir sa najmanje masnoće i praktično bez truda. Ne morate ni da ga čistite, samo dobro operite. Avokado sos  odlično dopunjuje krompir koji dobija posebno lep ukus. Za ovo jelo birajte krompiriće srednje veličine.

Pečeni krompir sa avokado sosom

  • 1 kg krompira
  • 1 avokado
  • 1/3 limuna ili 1/2 limete
  • ulje (suncokretovo ili gi)
  • 1 čen belog luka
  • začini
  • so, biber

Dobro operite krompir, oribajte ga četkom ili sunđerom kako bi otklonili ostatke zemlje. Zalijte ga vodom, malo posolite i kuvajte 10 minuta otkad provri. Prospite vodu i malo ohladite krompir.

Isecite ga uzdužno na štapiče i poređajte na plehu. Naprskajte krompir suncokretovim uljem ili ga namažite prečišćenim puterom (gi). Posolite i pospite omiljenim začinima (kim, mirođija, origano i druge). Toplo preporučujem mešavinu začina za pečeni krompir „Alnatura Kartoffel Mix“ sa ruzmarinom i belim lukom, koju možete da kupite u prodavnicama DM.

Pecite krompir u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30-40 minuta dok se ne pojavi zlatna korica.

Očistite avokado,  izvadite košticu i naseckajte na krupne komade. Usitnite avokado u blenderu zajedno sa sokom limuna i zgnječenim belim lukom. Dodajte so i biber i još jednom promešajte. Ovo je u suštini jedna od varijanti meksičkog gvakamole sosa.

Služite vruć krompir zajedno sa avokado sosom. Prijatno!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 7 =