Pesto od brokolija

Pesto je popularni sos koji se koristi u italijanskoj kuhinji. Njegovi osnovni sastojci su maslinovo ulje, sveži bosiljak, sir i pinjoli. U ovom „raw&vegan“ receptu ostavljamo samo bosiljak i maslinovo ulje, a druge sastojke menjamo za super zdravi brokoli, orahe, limunov sok i beli luk. Na taj način možete za jedno veče pojesti skoro celu glavicu sirovog brokolija, koji je izuzetno bogat vitaminom C i antioksidantima.  

Pesto od brokolija

  • 1 srednja glavica brokolija
  • 10 listića svežeg bosiljka
  • sok ½ limuna
  • ½ šolje oraha
  • 2 čena belog luka
  • 1/3 čaše maslinovog ulja
  • 1-2 kašike vode
  • so, biber

pesto od brokolija sastojci 2 mala

Naseckajte cvetiće brokolija i zajedno sa ostalim sastojcima ubacite u blender i dobro izmiksajte. Probajte i ako treba dodajte još soli i bibera. Ako je pesto ispao suviše suv, dodajte maslinovo ulje ili vodu. Služite pesto kao predjelo, uz salatu, pastu ili drugi prilog. Možete i da ga mažete na lanene pločice ili neki hrskavi hleb.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 − two =