Pire od batata

Batat je zdravija i ukusnija alternativa krompiru. Slatkastog ukusa, zasiti vas bolje od krompira, a i mnogo je lakši za varenje. Za pripremu nežnog pirea batat je idealan, a još ako preko dodate sušeni paradajz, mladi luk i sveže povrće – savršena večera je gotova!

Batat koji se smatra jednom od najhranljivijih vrsta povrća, poreklom je iz Južne i Centralne Amerike. Često ga zovu “slatki krompir” jer su sličnog izgleda. Međutim, ove biljke su iz različitih porodica i za razliku od krompira koji je krtola, batat je koren biljke.

Sadržaj kalcijuma i ugljenih hidrata u batatu je mnogo veći, nego u krompiru. Takođe, sadrži vitamine grupa B, C, E i PP, provitamin A i glukozu. Batat je bogat beta-karotenom, koji mu daje karakterističnu narandžastu boju, kao i belančevinama koje imaju antioksidantno dejstvo. Batat se preporučuje ljudima koji imaju problem sa probavom. Takođe,ovaj koren stabilizuje nivo glukoze u krvi, zbog čega je dobar za dijabetičare.

Batat ima slatkasti ukus koji malo podseća na bundevu. Dobro se kombinuje sa limunovim sokom i sa ljutim začinima – paprikom i karijem. Sprema se na iste načine kao i krompir, samo dosta brže. Najlakše je skuvati batat (u vodi ili na pari) ili ga zapeći u rerni ili na roštilju.

Sweet Potatoes

Priznajem, batat u Srbiji nije bilo lako naći, jer ga nema u svakoj prodavnici ili na pijacama. Na kraju sam ga našla i redovno kupujem na Kalenić pijaci ili u lancu supermarketa „Univerexport“, a čula sam da ga ponekad ima u „Tempu“ i „Rodiću“.

Ovaj recept ima dve varijante – sa dodatkom pravog mleka ili mleka od orašastih plodova (badem, lešnik, brazilski orah). Obe varijante su vrlo ukusne. Ako ne jedete mlečne proizvode, slobodno dodajte bilo koje nezaslađeno mleko od orašastih plodova.

Pire od batata

(3 porcije)

  • 1 kg batata
  • oko 200 ml mleka (kravljeg ili od orašastih plodova)
  • 100 g sušenog paradajza
  • kašika putera ili maslinovog ulja
  • mladi luk
  • so

Skuvajte batat u ljusci dok ne postane mekan (oko 30 minuta). Nemojte dodavati so u vodu. Unapred izvadite iz frižidera mleko da ne bude hladno. Sitno naseckajte sušeni paradajz i mladi luk. Skuvani batat pažljivo oljuštite i izmiksajte ga u blenderu ili mikserom zajedno sa mlekom. U pire dodajte kašiku putera ili ulja, so po ukusu i još jednom dobro promešajte. Ako želite pikantniji ukus, dodajte i kašićicu karija. Dodajte naseckan sušeni paradajz i kašikom ga pomešajte sa pireom. Izručite pire u tanjire, pospite preko paradajzom i mladim lukom. Ne zaboravite da dopunite večeru svežim povrćem i uživajte!

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

One Comment

  1. Pingback: Batat sa pečurkama, spanaćem i golicom | Vita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 16 =