Potaž od bundeve sa indijskim orahom

Ovo je jedan od potaža koji se sprema brzo i lako i koji će vas dobro zasititi. Sastojke ćete naći uvek i svuda, a kremu od indijskog oraha možete zameniti kokosovim mlekom ili (ako vas baš mrzi da se cimate) običnom neutralnom pavlakom (zašto mlečni proizvodi nisu najbolja hrana čitajte ovde).

U Indiji gde trenutno boravim, supe se skoro uopšte ne jedu, što nikako ne mogu da tolerišem pa ih pravim dosta često 🙂 Nešto nalik supe je „dal“ – kuvano sočivo koji se jede uz pirinač. Dal mi je malo dosadio pa sam rešila da iznenadim svoje indijske prijatelje ovom čorbicom od bundeve. Bundevu sam kupila za vikend na pijaci kod ovog divnog čikice koji je pored bundeve prodavao je još neko čudno korenasto povrće za koje nisam uspela da utvrdim šta je:

Bundeva i još nešto nepoznato na pijaci u Mumbaiju

Indijska bundeva skuvala se dosta brže od srpske, a potaž je ispao baš aromatičan, kremast i slatkast.

Za pripremu kreme, treba da prethodno potopite indijski orah. Pored toga što će omekšati, potapanje je najzdraviji način upotrebljavanja orašastih plodova (ovde sam pisala detaljnije o tome).

Ovakav potaž super ide uz hrskavi hleb sa humusom ili drugim biljnim namazom. Takođe, u tanjire možete dodati sveže začinsko bilje, semenke (malo tostiranu golicu ili susam), sitno naseckam sušeni paradajz ili masline, kao i par kapi susamovog ili bundevinog ulja. Mmmm!

Potaž od bundeve sa indijskim orahom

(4 porcije)

• 1/2 srednje bundeve
• 2 srednje šargarepe
• 1 l vode
• 1 glavica crnog luka
• 1 kašičica kurkume
• 2 kašike maslinovog ulja
• 1/2 limuna
• 150g sirovog indijskog oraha (potopljenog na 2-3 sata)
• So i biber

Očistite bundevu, oljuštite šargarepu i luk, naseckajte ih (bundevu na kockice, šargarepu na kružiće, luk sitno). Ubacite svo povrće u šerpu, zalijte litrom vode i stavite da se kuva. Kada provri, smanjite vatru.

Dok se potaž kuva, napravite kremu od indijskog oraha. Isperite potopljen orah i izblendirajte sa 1-1,5 čašom vode i malo soli.

Kada bundeva i šargarepa postanu mekane dodajte kurkumu i ugasite vatru. Dodajte sok od limuna, maslinovo ulje, so, biber, kremu od indijskog oraha i izmiksajte sve zajedno u blenderu ili štapnim mikserom. Prijatno!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − two =