Potaž od graška s nanom

Nežan grašak i sveža nana…  Ovaj jako ukusan i osvežavajući potaž kao da miriše na proleće. Kada je sezona, možete da ga spremite od svežeg graška, ali zimi će odlično poslužiti i zamznuti.

Grašak je bogat biljnim proteinima (23,6%) i vlaknima (25g). Aminokiseline u proteinima graška po svom sastavu su slične aminokiselinama u mesu. Odličan je izvor bakra, gvožđa, fosfora, selena, kalcijuma, magnezijuma, folne kiseline i tiamina. Ne sadrži gluten. Najviše vitamina i minerala ima u svežem i zamrznutom grašku, a najmanje – u suvom i konzerviranom.

Potaž od graška s nanom

(3 porcije)

  • 450-500 g graška (svežeg ili zamrznutog)
  • Maslinovo ulje
  • 1 glavica crnog luka ili 1/3 štapa praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 1 veza sveže nane (ili ¼ šolje listova nane)

Zagrejte maslinovo ili drugo ulje u šerpi na srednoj vatri. Dodajte sitno naseckani crni i beli luk i dinstajte oko pet minuta. Dodajte opran grašak i mešajte jedan minut. Zalijte grašak sa 600ml ključale vode ili supe od povrća. Pustite čorbu da provri i kuvajte još oko 8 minuta, dok grašak ne omekša. U blenderu prvo sameljite listove nane sa malo vode, zatim dodajte čorbu od graška i izmiksajte sve zajedno. Ako koristite štapni mikser, izmiksajte odvojeno nanu i grašak iz čorbe, pa onda ga spojite sa ostalom supom. Posolite i pobiberite. Da bi ste dobili još interesantniji ukus, možete dodati malo limunovog soka ili par kašika kokosovog mleka.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − thirteen =