Potaž od krompira i pečene cvekle

Ova slatkasto-ljuta krem čorba obogaćena ukusom kokosa i pikantnih začina postala je jedna od mojih omiljenih varijanti za ručak. Cvekla i krompir su dostupni tokom cele godine i dobro zasite. Kokosovo mleko i začini mogu da se nađu u prodavnicama zdrave hrane, a često i u velikim supermarketima. Još jedna prednost ove čorbice je njena vedra pink boja koja će razvedriti najsivlje dane. Nikad nisam bila ljubitelj cvekle, ali u ovom receptu cvekla se jedva oseća i oduševiće svojim ukusom čak i one koji ne vole ovo povrće.

Potaž od krompira i pečene cvekle

(4 porcije)

  • 6 krompira (oko 600g)
  • 2-3 cvekle (400-500g)
  • 200-300 ml kokosovog mleka
  • 1 limun
  • 2 kašičice korijandera u prahu
  • 1 kašičica čilija
  • 1 kašičica kumina u prahu
  • 2-3 čena belog luka
  • so i biber

Zagrejte rernu do 200°C. Operite cveklu i stavite da se peče u plehu, sve sa korom. Ako je cvekla velika, isecite je na pola. Pecite u rerni oko sat vremena.

Dok se cvekla peče, oljuštite krompir, naseckajte ga na komadiće i kuvajte dok ne omekša (oko pola sata). Posolite vodu kada provri. Kada se krompir skuva, nemojte prosuti vodu u kojoj se kuvao, trebaće kasnije za čorbu.

Gotovu cveklu izvadite iz rerne i ohladite. Oljuštite je rukama, naseckajte i izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte krompir, začine, sok limuna, beli luk, kokosovo mleko, so i biber. Izmiksajte sve zajedno dok ne postane homogena masa. Dodajte par šolja vode u kojoj se kuvao krompir kako biste dobili željenu gustinu čorbe.

Zagrejte potaž ukoliko je potrebno. Kada služite, možete da ukrasite čorbu svežim začinskim biljem, semenkama, mrvljenim lešnikom ili pahuljicama čili papričice.

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 − 7 =