Proso sa kokosovim mlekom

Proso je zdrava žitarica bogata vitaminima B grupe, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i aminokiselinama. Zajedno sa kinoom i heljdom, pripada grupi detoks žitarica prema sistemu ishrane renomiranog nutricioniste Natalije Rouz jer ne sadrži gluten i brzo se usvaja organizmom.

Proso je odlično za spremanje kaša, kao prilog i u kombinaciji sa povrćem. Možete da ga stavljate u jela umesto kuskusa i kinoe (proso je i dosta jeftinije od, recimo, kinoe).

Zahvaljujući kokosovom mleku u ovom receptu proso dobija slatkasti ukus i nežnu aromu.

Ako ga pre kuvanja malo propržite, proso se da ispadne rastresito, ne lepljivo. Takođe, to će da eliminiše gorčinu iz žitarice. Druga varijanta je da umesto prženja potopite proso na nekoliko sati i pre kuvanja isperete. Vreme pripreme zavisi od toga koju vrstu prosa koristite. Najčešće moj izbor je organsko proso Alnatura iz DM-a.

 Proso sa kokosovim mlekom 
  • 1 čaša prosa
  • 2 čaše vode
  • ¾ čaše kokosovog mleka
  • 1 kašika gi putera ili kokosovog ulja
  • so & biber
  • 1 glavica crnog luka
  • 3-4 čena belog luka
  • ½ čaše klica i/ili svežeg začinskog bilja (klice lucerke, mungo pasulja ili suncokreta, listovi nane, bosiljka, mirođija, spanac, korijander ili rukola)
  • ½ limuna
  • 1 avokado (opciono)
  • 2 krastavca
  • 2-3 paradajza

Na zagrejanom tiganju propržite proso na maloj količini gi putera ili kokosovog ulja. Prokuvajte 2 čaše vode, dodajte so po ukusu, ubacite proso u vodu i smanjite vatru. Kada proso bude skuvano na pola, dodajte kokosovo mleko i promešajte. Kuvajte dok proso ne upije svu vodu.

Sitno naseckajte beli i crni luk i kratko ih propržite na gi puteru ili kokosovom ulju. Dodajte u šerpu sa prosom luk, biber, druge začine, začinsko bilje i klice (ostavite malo za ukras). Promešajte viljuškom i ostavite poklopljeno još par minuta.

Rasporedite jelo u tanjire i preko dodajte naseckan avokado, krastavac, paradajz, sveže začinsko bilje ili klice. Preko pospite limunovim sokom. Ovako spremljeno proso može da se jede i toplo i hladno, kao obrok salata.

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 + eleven =