Boršć

Boršć spada u nacionalna jela ne samo u Rusji, već i u Ukrajini, Poljskoj, Rumuniji i Moldaviji. Inače, svaka porodica ima svoje „fore“ u pripremi boršća: neko dodaje kupus, neko pečurke, a neko pasulj. Ali zajednički sastojci su uvek cvekla i paradajz koji mu daju karakterističnu crvenu boju.

Alva od šargarepe

Ovaj tradicionalni dezert severno-indijske kuhinje se zove “gajar halwa” što se prevodi kao alva od šargarepe. Jede se zimi i najčešće se pravi od crvene šargarepe, ali može i od obične. U klasičnoj verziji koristi se beli šećer (i to dosta!) i kravlje mleko.

Kari od leblebija sa kokosom

Na Zapadu postoje mišljenje da je kari samo mešavina začina. Međutim, u Indiji kari je uopšten naziv za začinjena dinstana jela u gustom umaku. Kari može da bude od mesa, mahunarki ili povrća. Služi se uz vruću lepinju od integralnog brašna ili pirinač kuvan na pari.

Proso sa kokosovim mlekom

Proso je zdrava žitarica bogata vitaminima B grupe, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i aminokiselinama. Zajedno sa kinoom i heljdom, pripada grupi detoks žitarica prema sistemu ishrane renomiranog nutricioniste Natalije Rouz jer ne sadrži gluten i brzo se usvaja organizmom.

Potaž od bundeve sa indijskim orahom

Ovo je jedan od potaža koji se sprema brzo i lako i koji će vas dobro zasititi. Sastojke ćete naći uvek i svuda, a kremu od indijskog oraha možete zameniti kokosovim mlekom ili (ako vas baš mrzi da se cimate) običnom neutralnom pavlakom (zašto mlečni proizvodi nisu najbolja hrana čitajte ovde).

Čokoladni kolač od batata i urmi

Ovaj kolač je oduševio sve učesnike našeg Detox vikenda u aprilu i mnogi su mi tražili recept. Postoji milion recepata brauni i drugih čokoladnih  kolača, ali ovde nema ni brašna, ni mleka, ni jaja, a ukus je toliko bogat da nikada ne bi ste pomislili da je ovo veganski dezert.

Love smoothie

Dan zaljubljenih može da bude odličan povod da na vreme sklonimo mobilni, laptop i ipad i da provedemo vreme sa onima koje najviše volimo. Pored toplih zagrljaja i poljubaca, obradujte voljenu osobu ukusnim i zdravim doručkom. 

Palačinkice od zelene heljde

Bila sam presrećna kada sam nakon dugotrajnog eksperimentisanja uspela da smislim recept za idealne palačinkice – minimum sastojaka, sve ultra zdravo, bez jaja i brašna, lako se peku i ne lepe za tiganj, mogu da se jedu i slane i slatke, ukusne su i hladne i tople… Dovoljno je reći da kad sam ih probala …

More

Fruit&Nut kolač

Prelepi Fruit&Nut kolač oduševiće vas ne samo svojim šarenim bojama, kombinacijom više ukusa, aroma i tekstura, već i svojim zdravim sastojcima. Napravljen je samo od suvog voća i orašastih plodova, nema u sebi ni brašna, ni jaja, ni dodatog šećera.

Musli sa urmama i suvim grožđem

Da li vam se dešavalo da hoćete da kupite u prodavnici nešto za grickanje, da prezalogajite, ali kad počnete da čitate sastav, brzo odustanete od te ideje? Čak i večina takozvanih „zdravih“ grickalica sadrži sečer, sojin lecitin, razne emulgatore i konzervanse. Mnogo je bolje da sami napravite musli po svom ukusu i to sa samo …

More

Salata od sočiva sa pečenom cveklom

Kao i druge biljke iz porodice mahunarki, sočivo sadrži veliki deo belančevina i nutritivno je veoma vredna namirnica. To je odlična varijanta za one koji su tek skoro prešli na vegetarijansku ishranu i traže alternativu za jednostavan ručak.Mahunarke su dostupne tokom cele godine, a zasite vas isto kao i obrok sa mesom.