Proso sa kokosovim mlekom

Proso je zdrava žitarica bogata vitaminima B grupe, folnom kiselinom, kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, cinkom i aminokiselinama. Zajedno sa kinoom i heljdom, pripada grupi detoks žitarica prema sistemu ishrane renomiranog nutricioniste Natalije Rouz jer ne sadrži gluten i brzo se usvaja organizmom.

Palačinkice od zelene heljde

Bila sam presrećna kada sam nakon dugotrajnog eksperimentisanja uspela da smislim recept za idealne palačinkice – minimum sastojaka, sve ultra zdravo, bez jaja i brašna, lako se peku i ne lepe za tiganj, mogu da se jedu i slane i slatke, ukusne su i hladne i tople… Dovoljno je reći da kad sam ih probala …

More

Salata od sočiva sa pečenom cveklom

Kao i druge biljke iz porodice mahunarki, sočivo sadrži veliki deo belančevina i nutritivno je veoma vredna namirnica. To je odlična varijanta za one koji su tek skoro prešli na vegetarijansku ishranu i traže alternativu za jednostavan ručak.Mahunarke su dostupne tokom cele godine, a zasite vas isto kao i obrok sa mesom.

Roze humus

Roze humus je nova alternativa klasičnom humusu – namazu od nauta (leblebije). Leblebija je jedna od glavnih namirnica u zdravoj vegetarijanskoj ishrani jer je vrlo ukusna, ima puno hranljivih sastojaka i može da služi kao osnova za mnoga jela.

Humus

Odavno sam opsednuta humusom, postao mi je omiljeni namaz i uvek ga imam u frižideru. Mogu da ga jedem svaki dan i nikad mi ne dosadi. Mažem ga na hrskavi hleb, tostove ili tortilje, a preko dodajem sveže povrće i razno začinsko bilje (rukolu, peršun, spanać, mirođiju).

Kinoa sa brokolijem i limunom

Ovo jelo sa mojom omiljenom kinoom se brzo i lako pravi, a kada dodate limunov sok, sušeni paradajz ili masline, dobićete nesvakidašnji ukus. Možda je suviše lagano da bude glavno jelo na vašem stolu, ali odlično ide uz čorbu, salatu ili neko drugo osnovno jelo. Umesto kinoe možete da ga napravite sa kuskusom ili prosom.

Pesto od brokolija

Pesto je popularni sos koji se koristi u italijanskoj kuhinji. Njegovi osnovni sastojci su maslinovo ulje, sveži bosiljak, sir i pinjoli. U ovom „raw&vegan“ receptu ostavljamo samo bosiljak i maslinovo ulje, a druge sastojke menjamo za super zdravi brokoli, orahe, limunov sok i beli luk.

Gvakamole

Gvakamole je meksički umak od avokada. Postoji više recepata gvakamolea, koji se razlikuju po tome šta se od sastojaka i začina dodaje i po tome, koliko je usitnjen avokado. Pored avokada, osnovni sastojci gvakamolea su sok limete ili limuna i so.

Salata od kinoe sa bademom i rukolom

Već sam pisala o svojoj ljubavi prema kinoi i o njenoj supervrednosti. Njena meka i istovremena hrskava zrnca se odlično kombinuju kako sa kuvanim, tako i sa svežim povrćem. Možete da je jedete posebno kao prilog, da dodajete u čorbe i supe, a možete da napravite ovu ukusnu i zdravu salatu koja zahvaljujući kinoi i …

More

Punjeni avokado

Pre neki dan sam u jednom beogradskom restoranu probala punjeni avokado koji mi se jako dopao. U tom jelu avokado je bio kratko zapečen, a posle punjen miksom svežeg paradajza, kukuruza i još nečega. Rešila sam da napravim svoju verziju, samo bez kukuruza jer je sada vrlo teško naći organski kukuruz.

Sušeni paradajz

U specijalitete italijanske kuhinje spadaju ne samo pizza, paste, sos pesto, već i sušeni paradajz. Italjijani i drugi ljubitelji Mediteranske kuhinje upotrebljavaju ga na više načina: stavljaju ga u pite i salate, razne sosove i paste i, naravno, jedu kao samostalno jelo, često uz vino.

Pasulj sa orasima

Pasulj sa orasima je još jedan specijalitet gruzinske kuhinje i na gruzinskom se zove “lobio”. Reč “lobio” znači “pasulj” i ovaj naziv nosi čitav niz različitih jela pripremljenih od kuvanog pasulja.

Rolnice od patlidžana sa orasima

Ovo predjelo je specijalitet gruzinske kuhinje i jedno od mojih omiljenih. Kombinacija patlidžana sa filom od oraha, začinskog bilja, belog luka i balzamika je neopisivo ukusna! Sada je sezona patlidžana, kada su aromatični i ukusni, a orahe koji su bogati vlaknima, magnezijumom i antioksidansima, možete naći svuda.