Salata od sočiva sa pečenom cveklom

Kao i druge biljke iz porodice mahunarki, sočivo sadrži veliki deo belančevina i nutritivno je veoma vredna namirnica. To je odlična varijanta za one koji su tek skoro prešli na vegetarijansku ishranu i traže alternativu za jednostavan ručak.Mahunarke su dostupne tokom cele godine, a zasite vas isto kao i obrok sa mesom.

Mungo pasulj, sočivo i leblebija su lakši za varenje od belog, crvenog i drugih vrsta pasulja. Od vitamina, sočivo je bogato vitaminom B1 i B9, a od minerala sadrži velike količine gvožđa, magnezijuma, fosfora, molibdena, mangana, cinka i kalijuma. Najbolje je kombinovati mahunarke sa povrćem i svežim biljem. Ukoliko imate vremena, najbolje je potopiti sočivo pre kuvanja jer ono sadrži relativno veliku količinu fitinske kiseline koja smanjuja apsorpciju minerala iz sočiva. Potapanjem se fitinska kiselina neutrališe.

Salata od sočiva sa pečenom cveklom

  • 500 g sveže cvekle
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 2 lovorova lista
  • 1 kasičica suve majčine dušice ili drugog začinskog bilja
  • so i biber
  • 200-250g sočiva (zelenog ili braon)
  • 2 čena belog luka
  • 1 veza svežeg peršuna
  • 2 kašike iseckane sveže nane
  • 1 kašika balzamiko sirćeta
  • 2 kašike sveže isceđenog soka od limuna
  • 1 kašika meda, sirupa od agave ili javorovog sirupa

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Oljuštite i na kriške iseckajte cveklu. Kriške cvekle stavite na manji pleh za pečenje i prelijte sa dve kašike maslinovog ulja i tri kašike vode, dodajte lovorov list, so, biber i majčinu dušicu. Prekrijte folijom i pecite u rerni dok cvekla ne omekša (oko 45-60 minuta).

socivo sa cveklom2

Za to vreme skuvajte sočivo u šerpi sa vodom, celim čenovima belog luka, lovorovim listom i maslinovim uljem. Kad provri, posolite i kuvajte na manjoj vatri oko 30 minuta (u zavisnosti od vrste sočiva).

Umutite sastojke za preliv: balzamiko sirće, dve kašike maslinovog ulja, med i limunov sok. Ocedite sočivo, dodajte mu kriške cvekle, peršun, nanu i salatni preliv. Promešajte salatu i poslužite. Ova salata može da se jede i topla i hladna.

 

 

 

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

nineteen − nine =