Sendviči od batata sa tahinijem i malinama

Ovaj interesantan recept oduševiće vas ne samo svojim izgledom, već i neobičnom kombinacijom sastojaka, tekstura i ukusa.

Više puta sam pisala o svojoj ljubavi prema slatkom krompiru (batatu) za koji mogu da kažem da je jedna od osnovnih namirnica u mojoj ishrani. Kuvam potaže sa njim, pečem u rerni, dinstam sa drugim povrćem, pravim pire od njega… Ideja da se umesto hleba za pripremu „sendviča“ iskoristi batat dopašće se onima koji se pridržavaju bezglutenske dijete. Možete spremiti kriške batata čak i u tosteru, ali ja nemam toster, pa ga uvek pečem u rerni.

Ovako spremljen batat  može da bude odlična užina, predjelo, pa čak i desert, a verujem da će se mnogo dopasti deci. Njegov slatkasni ukus, pa kremasta tekstura i specifičan ukus tahinija (susamovog putera), slatko-kiselkaste maline, pa preko mlevene semenke… Šta može da bude luđe?

U ovom receptu koristim miks mlevenih semenki Zobalice i semenke bundeve kao ukras, a vi možete uzeti bilo kakve semenke po ukusu.

Sendviči od batata sa tahinijem i malinama

 

  • 2 srednja batata (1 kg)
  • 150 g zamrznutih malina
  • Kokosovo ulje ili gi
  • 5-6 kašika tahinija (taan, susamov puter)
  • Mešane mrvljene semenke za ukras
  • So po ukusu

Zagrejte rernu do 180 stepeni i izvadite maline iz zamrzivača. Oljuštite batat i naseckajte ga na kriške debljine 1-2 cm. Stavite papir za pečenje na pleh, poređajte kriške, sa obe strane premažite ih kokosovim uljem ili prečišćenim puterom (gi) i malo posolite. Pecite u rerni oko 30-40 minuta. Proverite viljuškom da li je batat gotov – treba da bude dovoljno mekan, ali ne previše, otprilike kao skuvan krompir.

Premažite svaku krišku tahinijem, preko stavite odmrznute maline (možete da ih zgnječite viljuškom) i pospite semenkama. Ovakve „sendviče“ možete služiti i tople i hladne, a kriške pečenog batata možete čuvati u frižideru dva-tri dana. Uživajte u eksploziji ukusa!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − six =