Turska čorba od sočiva

Čorba od sočiva (mercemek çorbası) u Turskoj je neizostavan deo skoro svakog ručka. Brzo se sprema, odlično vas zasiti, zdrava je i jako ukusna. Sviđa mi se što је u Turskoj možete naći u svakoj kafani. Glavni sastojci ove čorbe su crveno sočivo i biber, najčešće isto crveni. Po želji se dodaju: paradajz sos, crni luk, šargarepa, beli luk, sušena nana, pavlaka na kraju itd.

Crveno sočivo je izvor proteina i vlakana, sadrži folnu kiselinu, vitamin B1 i minerale. Po sadržaju gvožđa sočivo je lider među ostalim mahunarkama i žitaricama. Jedna od velikih prednosti crvenog sočiva je što se kuva mnogo brže od ostalih mahunarki i ne treba da se potapa pre kuvanja.

Turska čorba od sočiva

  • 300 g crvenog šočiva
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 srednja šargarepa
  • nerafinisano ulje
  • so
  • biber (crveni, crni ili šareni)
  • ½ limuna
  • sušena nana

Dobro isprati sočivo, dok voda ne postane providna. Zaliti ga litrom vode (ili čorbe od povrća) i staviti da se kuva. Kada voda počne da vri, skloniti penu sa sočiva, smanjiti vatru, dodati 200 ml vode i kuvati još oko 10 minuta.

Dok se sočivo kuva, sitno iseckajte srednju glavicu luka i narendajte šargarepu.

Zagrejte na velikom tiganju ulje. Ja stavljam gi (prečišćeni puter) i hladno ceđeno nerafinisano suncokretovo ulje. Prvo dinstajte luk par minuta, a zatim dodajte šargarepu i malo vode. Stalno mešajući dinstajte sve zajedno još oko pet minuta.

Prespite povrće u šerpu sa pasuljem i promešajte. Dodajte so i biber. Ako želite pravi turski ukus, stavite dosta bibera, oko jedne kašičice. Pospite mlevenom nanom. Mnogo mi se dopada turski običaj da začinjavaju čorbe nanom, to im daje neki poseban šmek. Za tu svrhu slobodno možete iskoristiti mlevenu nanu iz kesice čaja.

Ugasite vatru i izmešajte čorbu štapnim mikserom ili u blenderu. Ako jedete mlečne proizvode, možete dodati malo slatke pavlake. Kada služite čorbu, iscedite u tanjire malo limunovog soka. Ja volim da dodajem u čorbe i sveže klice. Prijatno!

turska corba od sociva i klice 800

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × 1 =