Umetnost letenja

Obožavam da putujem, ali priznajem da dugotrajna putovanja avionom mogu da budu prilično naporna i iscrpljujuća. Za poslednjih mesec dana imala sam šest letova od kojih je najkraći trajao tri sata.

Dugo sedenje u zatvorenom prostoru, suv vazduh, promena pritiska i jet lag povećavaju šanse da stignete na odredište umorni i iscrpljeni. Ne možete uvek da utićete na dužinu putovanja, udobnost sedišta i raspoloženje putnika pored vas, ali zato ima nekoliko važnih faktora koji zavise samo od vas.

Ove jednostavne aktivnosti mi pomažu da lakše podnesem putovanje avionom, povratim energiju i da se izborim sa posledicama dugog leta i stresnog dana.

 Trikovi za udoban let

Više vode. Suvi vazduh u avionu loše utiče na kožu i na opšte stanje organizma. Što više obične negazirane vode pijete tokom leta, lakše ćete preživeti vreme provedeno u avionu. Uvek kupujem flašicu vode pre ulaska u avion (naravno, nakon carinske kontrole) da ne bi non stop cimala stjuardese (čaša-dve vode mi nikad nije dovoljno). Možete poneti sa sobom naseckane kriške limuna koje ćete dodati u vodu.

Alkohol, kafa, crni i zeleni čaj doprinose dehidrataciji organizma. Možete poneti sa sobom par kesica biljnog čaja i zamoliti stjuardesu da vam da šolju vrele vode. Najviše tokom letenja dehidrira alkohol koji na velikoj visini povećava i opterećenje na srce i krvne sudove.

Nedostatak vlage suši kožu – hidrirajte je. Kako se nedostatak vlage ne bi odrazio na koži, kući pre puta stavite hidratantnu masku na lice, a pre ulaska u avion nanesite hidratantnu kremu. Ponesite u tašni balzam za usne i termalnu vodu za lice u malom pakovanju.

Jedite pametno. Na velikim visinama varenje se usporava i zato je za ručak u avionu bolje izabrati sveže voće i povrće koje se lako usvaja. U standardnom ručku avionske kompanije štede na povrću (poludim kad vidim jednu trakicu krastavca i osminu kriške paradajza!), zato se trudim da napravim svoju zdravu varijantu ručka.

Najčešće je to oprano voće i naseckano povrće u plastičnom kontejneru (krastavac, slatka paprika, šargarepa, rotkva, klice). Ponekad sa mnom leti i ceo avokado – u avionu ga možete naseckati plastičnim nožem i pojesti uz bilo šta drugo.

Ako let traje dugo, možete poneti sa sobom sirove orašaste plodove ili neke zdrave štanglice na bazi suvog voća, semenki i orašastih plodova u čijem sastavu nema ni brašna ni šećera.

Moj obrok “za poneti” na poslednjem letu iz Moskve do Bombaja

Najpovoljnija za čoveka vlažnost vazduha u zatvorenom prostoru je 50-60 odsto, dok je u avionu taj pokazatelj iznosi svega 15 odsto. To je još jedan razlog da umesto suvog keksa, pirinča, hleba i drugih proizvoda od brašna izaberete sveže voće i povrće koje sadrži puno tečnosti.

Naručite specijalni obrok. Trudim se da uvek unapred poručim specijalnu vrstu obroka u avionu, najčešće je to veganska opcija ili voćni tanjir. Ova besplatna usluga avionskih kompanija dostupna je svima, ali malo ko je koristi.

Potrebno je da na sajtu kompanije kojom letite minimum 24 sata pre leta kroz rezervaciju izaberete željenu vrstu obroka. Možete to da uradite čak ako ste kupili karte preko sajtova-pretraživača letova kao što su skyscanner, kayak, tripsta i dr. Ako kartu kupujete u agenciji naglasite da želite specijalan obrok kako bi bili u mogućnosti da vam ga zatraže na vreme. Vegetarijanska, voćna, bezglutenska, bezlaktozna hrana i druge varijante zavise od samog avio prevoznika. Još jedna prednost je u tome što ćete dobiti vaš specijalni obrok među prvima.

Pokrenite se. Dugo sedenje u istom položaju loše utiče na cirkulaciju. Čak sedeći možete neprimetno da razgibavate zglobove, menjate položaj stopala i nogu, masirate ruke i noge.

Ako ne spavam u avionu, trudim se da ustanem na svakih 30 minuta. Ne volim da smetam drugim putnicima, zato uvek tražim sedište pored prolaza. Čak i kraća šetnja do toaleta i nazad doprinosi boljoj cirkulaciji, a u samom toaletu možete da uradite par čučnjeva ili da malo đuskate uz omiljenu pesmu (sa slušalicama).

Nakon leta

Tuširanje vrućom vodom je prva stvar koju radim kad stignem do odredišta. Topla voda odlično opušta mišiće i „ispira“ umor. Završavam tuširanje hladnijom vodom i nanosim na vlažnu kožu kokosovo ili bademovo ulje.

Obrnuti položaji iz joge pomažu da se oporavite posle leta, blagotvorno deluju na srce, kičmu i mozak i doprinose boljem varenju. U hotelu ili kod kuće obavezno radim običnu „sveću“ (stoj na ramenima) ili barem podignem noge i oslonim ih uza zid. Generalno, obrnuti položaji imaju puno dobrobiti: poboljšavaju ten, pomažu boljoj cirkulaciji, stimulišu stomačne organe, smanjuju umor i čak imaju efekat podmlađivanja. Vrlo je korisno raditi ovakve vežbe svaki dan.

Detoks! Fizička i emotivna napetost ometa zdravo funkcionisanje celog organizma. Ako ne eliminišite napetost, ona doprinosi stvaranju toksina. Dugotrajno putovanje sa stalnim čekanjima na aerodromu, gužvom i poremećenim rasporedom uvek predstavlja neku vrstu stresa. Zato sutradan poklanjam posebnu pažnju fizićkoj aktivnosti i pravilnoj ishrani. Obično preskačem doručak, pijem više vode, po mogućnosti radim vežbe istezanja, šetam i jedem samo sirovu hranu.

 Kako lakše prebroditi jet lag

„Zaboravite“ na vreme kod kuće. Kad sednem u avion, odmah namestim na satu i telefonu vreme odredišta i „zaboravljam“ koliko je sati kod kuće. Takođe pomaže da prerasporedite svoje aktivnosti par dana pre polaska.

Kada sletim, odmah počinjem da živim prema vremenu zemlje u kojoj sam. Sunčana svetlost utiče na naš bioritam i hormonski sistem. Zato treba što češće da se izlažete prirodnom svetlu koje pomaže da lakše povratimo poremećeni bioritam i uobičajan raspored spavanja i budnosti.

Ajurvedski trikovi

Masaža uljem. Još jedno efikasno sredstvo za oporavak od napornog leta i jet lag-a je ajurvedska masaža uljem – abhjanga. Svega 5 minuta masaže pomaže da se rešite napetosti, povećava tonus mišića i doprinosi detoks procesima u organizmu. Hladno ceđeno ulje (najbolje je susamovo) ugrejte sa vrelom vodom i dobro izmasirajte stopala i prste na nogama. Ako ste dugo sedeli u avionu, izmasirajte donji deo leđa i vrat.

Ponavljajte masažu ne samo prvog dana, već i tokom naredna dva-tri dana. Susamovo ulje, prema Ajurvedi, balansira Vata-došu koja se poremeti zbog brzog kretanja, suvog vazduha i napetosti tokom letenja. Takođe, možete koristiti hladno ceđeno maslinovo ulje, a u toplim zemljama odlično će poslužiti kokosovo ulje.

Začini za bolje varenje. Prelazak u druge vremenske zone nepovoljno utiče na naš sistem varenja, pa ponekad zbog toga prvih dana imate probleme sa stomakom (uopšte ne mora da znači da ste se otrovali u nekoj egzotičnoj zemlji).

Prema ajurvedi, boljem varenju pomažu začini: semenke komorača, crni biber, đumbir, kardamon i cimet. Prvih nekoliko dana dodavajte neke od ovih začina u biljne čajeve. Evo i recepta jednostavnog čaja za bolje varenje koji možete da napravite sami:

  • 1 šolja vode
  • 1 kašičica narendanog korena đumbira
  • ½ kašičice cimeta
  • prstohvat kardamona

Prokuvajte vodu, dodajte začine, poklopite i sačekajte 5 minuta. Procedite i popijte.

Nakon što posvetite sebi dovoljno pažnje u toku i nakon leta, vreme je za viđanje sa porodicom, prijateljima, šetnje i nove avanture!

Srećan put, prijatan let i uživajte punim plućima u putovanjima!

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 19 =