Uttapam – indijske palačinke sa povrćem

Želim da podelim sa vama preukusan, brzi i laki recept južno-indijske kuhinje. Uttapam je neka vrsta debelih palačinki, sa povrćem ili bez. Često  se jedu za doručak. Indijci dodaju u uttapam sve što vam padne na pamet: od kokosovog brašna, belog luka, čilija i sira pa do raznih začina.

Pravi uttapam se pravi od istog testa kao i dosa, samo je testo gušće. Pirinač i sočivo potapaju se preko noći, pa se sutradan od njih pravi testo. Ovo je duža varijanta. Međutim, uspela sam da nađem lakši i brži recept, u njegovoj osnovi je običan griz! Ja sam pravila od pšeničnog griza, a vama preporučujem speltin griz (koji je zdraviji), možete ga naći u DM-u.

Sastojci za 6 uttapama: 

  • 250g griza
  • 1,5 čaša vode
  • 7 kašičica limunovog soka
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • so, biber, začini po želji
  • 1 glavica crnog luka
  • 1-2 paradajza
  • 1 šargarepa
  • beli luk (opciono)
  • Bilo koje začinsko bilje
  • maslinovo ulje (gi ili kokosovo)

Zalijte griz vodom i ostavite na 30min. Za to vreme sitno naseckajte luk, povrće i zeleniš. Dodajte u griz sok limuna, sodu, so i začine koje želite. Dodajte povrće, sve lepo promešajte. Zagrejte plitki tiganj (bolje za palačinke), dodajte malo ulja.

Sipajte par kašika testa na tiganja i kašikom ga lepo rasporedite da ispadne debela palačinka. Na početku može da se cepa, ali samo pustite da se malo uhvati na dnu, pa onda lepše rasporedite kašikom. Ako ima “rupa”, popunite ih testom. Pecite na srednjoj vatri dok uttapam ne porumeni, onda okrenite i pecite još par minuta.

Možete ga služiti uz bilo koji umak. Na slici je čatni od svežeg kokosa i đumbira (izmiksaju se u blenderu sa malo vode, limunovog soka, soli i začina. Još jedna varijanta umaka je čatni od nane iz ovog recepta.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 5 =