Osnovna pravila ishrane po ajurvedi

Prema principima ajurvede, indijske nauke o životu koja je stara nekoliko hiljada godina i koja podrazumeva holistički pristup zdravlju, čovek mora da se neprestano razvija u svim oblastima života:  od ishrane, fizičke aktivnosti, preko duhovnog razvoja, pa do porodice i karijere.

Od presudne važnosti je stanje ravnoteže u svakom smislu. Ako smo u harmoniji sa sobom i okolinom, onda smo zdravi i puni energije. Upravo visoki nivo svesnog odnosa prema sebi i okolini svedoči o dobrom zdravlju.

Živeći u Indiji, rešila sam da iskoristim priliku i da naučim više o ajurvedi, o kojoj sam pre toga znala samo neke osnovne stvari. Znanja o ovoj drevnoj nauci prisutna su ovde u svakodnevnom životu i svaka porodica i zna i primenjuje ponešto. Postoji bezbroj ajurvedskih lekova, kozmetičkih preparata, sokova i dodataka ishrani.

Drago mi je da se ta drevna znanja čuvaju i danas, i da postaju sve popularnija na Zapadu. Mnoga lekovita svojstva biljaka i začina koji se koriste u Indiji, dokazana su i naučnim istraivanjima (recimo, protivupalna svojstva kurkume). Ajurvedski preparati su mi pomogli da se zauvek rešim nekih problema (npr. alergije), a primenjujući neki od principa ajurvede u svakodnevnom životu i ishrani, primećujem pozitivne promene.

Zbog toga što ajurveda obuhvata sve oblasti života i ima više segmenata (medicina, kozmetologija, ishrana itd), veoma je složena nauka i bukvalno su potrebne godine da je dobro savladate. Ova nauka neguje individualan pristup, ali možemo izdvojiti i generalne preporuke oko pravilne ishrane i načina života.

U ajurvedi hrana igra jednu od najvažnijih uloga u očuvanju dobrog zdravlja i zbog toga se smatra lekom. Danas ću vas upoznati sa osnovnim  principima ishrane prema ajurvedi.

1. Koristite više začina

U ajurvedskoj kuhinji začinima se pridaje veliki značaj. Zahvaljujući njima, obično kuvanje postaje vrlo kreativan proces. Ali ne samo zbog mirisa i ukusa, već i zbog njihovih lekovitih svojstava, jer začini predstavljaju najkoncentrisaniji deo biljke i doprinose ravnoteži u organizmu.

Prema ajurvedi, osnovni začini su: asafoetida, sveti bosiljak (tulsi), vanila, karanfilič, ćili, kardamon, cimet, kurkuma, lovorov list, đumbir, muskatni oraščić, nana, oregano, grčko seme (piskavica), ruzmarin, crni biber, žalfija, semenke korijandera, komorača, kumina i crne slačice (mustard seeds). Od mešavina začina se najčešće koristi garam masala i kari. Zanimljivo je to da se skoro svi začini prvo preprže, da bi se oslobodile korisne materije, pa tek onda dodaju u jela.

Svaki od ovih začina ima svoje osobine i lekovita svojstva, ali generalno njihovo redovno korištenje doprinosi boljem varenju, stimuliše rad creva i sprečava disbalans u vašem organizmu.

2. Uključite svih 6 ukusa

Ajurveda smatra da različiti ukusi takođe poseduju terapeutska svojstva. Ukus je prvo što osetimo kada probamo hranu.  Obrok koji sadrži svih šest ukusa zasiti ne samo naše telo, već i mozak. Kao drugo, takav obrok se i bolje vari.

Ajurveda izdvaja sledeće ukuse:

Slatko (žitarice, med, banane, orašasti plodovi, slatko voće, bundeva) pruža nam zadovoljstvo i mir.

Kiselo (malina, agrumi, sirće, voćni sokovi, vino, paradajz) pomaže da se koncentrišemo i budemo odlučni.

Slano (morske alge, so, sirevi, marinirane namirnice) podstiče apetit i pomaže da se rešimo straha.

Ljuto (đumbir, ruzmarin, oregano, ćili, biber, beli luk) povoljno utične na cirkulaciju i varenje, čisti organizam od toksina, pojačava želju za aktivnim životom.

Gorko (zeleni čaj, lisnato povrće, patlidžan, krastavac, grejp) pročišćava um i uklanja umor.

Oporo (nar, špargla, zelene jabuke, brokoli, karfiol, pečurke, tikvice, masline, sočivo i druge mahunarke) nas uzemljava i pruža osećaj bezbednosti .

3. Koristite samo prirodne namirnice

Ništa se ne može porediti sa svežim povrćem koje ste tek nabrali u svojoj bašti i lepo poslužili za porodični ručak. Čak ako nemate sopstvenu baštu, sigurno vidite ogromnu razliku između mladog krompira kupljenog na pijaci i industrijskog čipsa.

Mladi krompir je „živa hrana“, dok je čips „mrtva“. Mrtvom hranom se smatra sva prerađena hrana, veštački zaslađivači, hrana sa aditivima i rafinisana hrana.  Smatra se da takve namirnice nemaju pranu (životnu energiju), a znači ne donose nikakvu korist.

4. Rešite se zavisnosti

Prema ajurvedi, nijedna namirnica ne može da šteti, ako niste od nje zavisni. Sama po sebi čokolada (pogotovu gorka i bez veštačkih aditiva) ili šoljica kafe sa biljnim mlekom nisu mnogo štetni, ali ako ih upotrebljavate često i redovno, to može imati negativne posledice. Isto se odnosi i na alkohol. Plus, hranu koju jedemo „automatski“, bez fokusa na samom procesu, naš mozak ne shvata ozbiljno i čak parče belgijske čokolade ne može da ga zasiti.

Zavisnosti se formiraju iz želje da se napuni unutrašnja praznina. Svaka naša zavisnost ograničava našu slobodu, a sloboda od zavisnosti postiže se ne zabranama, već preko samospoznaje. Sloboda dolazi kada postajete duboko svesni činjenice šta vam tačno pruža ova ili ona hrana. Recimo, sveže povrće mi daje energiju i zdravlje, a alkohol i cigarete mi oduzimaju snagu.

Ako se udubite u ajurvedsku filozofiju, saznaćete da za svaki tip osobe postoji ceo niz preporuka. Na primer, ljude u kojima preovladava vatra (pitta doša) brzo izbacuju iz ravnoteže alkohol, čaj, kafa, ćili i uopšte sve ljuto, jer na taj način još više „raspaljuju“ njihovu vatru.

I još nekoliko zlatnih ajurvedskih pravila:

 • Jedite svaki dan u isto vreme
 • Trudite se da jedete samo sveže spremljenu hranu, da ne kuvate za nekoliko dana. (Indijci samo tako i jedu, nikad neće jesti hranu spremljenu juče).
 • Planirajte osnovni obrok za ručak kada probavna vatra (agni) gori u potpunosti.
 • Jedite smireno, u lepoj atmosferi, bez žurbe. Dobro žvačite svaki zalogaj.
 • Pre obroka umirite um, meditirajte ili samo u srcu blagoslovite hranu.
 • Nemojte jesti ako ste ljuti ili loše raspoloženi.
 • Jedite samo kada je prethodni obrok svaren. U proseku između obroka treba da prođe tri do šest sati. U tom periodu, možete da pojedete sveže voće ili povrće ili da popijete sok od njih.
 • Nakon jela odmorite desetak minuta, tek onda nastavite s aktivnostima.
 • Nemojte piti nikakve napitke tokom obroka (pogotovu, gazirane i hladne).
 • Što češće spremajte hranu sami, uz omiljenu muziku i u društvu najbližih.
 • Izbegavajte čitanje novina i gledanje televizije za vreme obroka, fokusirajte se na hranu

Kao što vidite, sve ajurvedske preporuke su jednostavne i mnoge od njih već podsvesno znamo.

Zapamtite da je način života stvar izbora

Naše telo je naš partner sa kojim živimo ceo život. Važno je da odnos sa svojim telom gradimo na poverenju, ljubavi i poštovanju. Treba da biramo hranu ne samo po tome koliko kalorija sadrži, već i polazeći od toga kako se osećamo posle te hrane.

Na nama je da preuzmemo odgovornost za naše zdravlje, da napravimo promene u načinu ishrane i da  uspostavimo dobru vezu sa sobom. Pravilna svakodnevna ishrana pomoćiće nam da živimo u harmoniji i da očuvamo zdravlje.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 7 =