Boršć spada u nacionalna jela ne samo u Rusji, već i u Ukrajini, Poljskoj, Rumuniji i Moldaviji. Inače, svaka porodica ima svoje „fore“ u pripremi boršća: neko dodaje kupus, neko pečurke, a neko pasulj. Ali zajednički sastojci su uvek cvekla i paradajz koji mu daju karakterističnu crvenu boju.
Kada ljudi saznaju da sam Ruskinja, često sledi pitanje je da li znam da spremim boršć i traže mi recept 🙂 Priznajem da dok sam živela u Moskvi, nisam bila ljubitelj ove tradicionalne čorbe od cvekle, možda je iz razloga što se često sprema sa mesom i pavlakom. Ali otkad sam probala da napravim vegansku varijantu, boršć je često u mom jelovniku i uvek oduševi prijatelje iz inostranstva.
Još jedna prednost boršća je ta da su sastojci jeftini, a uz to ovo jelo dobro zasiti, iako su u sastavu samo povrće i voda. U pripremi koristim organske kocke za supu koje kupujem u DM-u ili u prodavnicama zdrave hrane. Ako volite pavlaku, možete dodati sojinu ili ovsenu pavlaku.
Sastojci:
- 4 srednja krompira
- 2 srednje cvekle
- 1 velika šargarepa
- 3 kašike tomatina
- 2 veganske kocke za supu
- 3 čena belog luka
- So, biber
- Peršun ili korijander
Oljuštite krompir i naseckajte ga na krupne komade. Kuvajte u 1-1,5l vode. Dok se krompir kuva, krupno narendajte cveklu i šargarepu i dinstajte 5-6 minuta na maloj količini ulja. Dodajte pastu od paradajza ili tomatino, dinstajte još nekoliko minuta.
Dodajte u šerpu sa krompirom. Dodajte kocke za supu i kuvajte dok se krompir ne skuva. Dodajte so, biber i zgnječen beli luk. Ugasite vatru i ostavite boršć poklopljen sat vremena.
Kada služite, pospite svežim peršunom ili korijanderom. Po želji dodajte u tanjir kašiku pavlake. U Rusiji se smatra da je boršć još lepši sutradan, tako da ga možete jesti i narednih dana 🙂