U ovom receptu nema ni jaja, ni putera, ni mleka! Osnova za ove brauni kolače je bundeva koju po želji možete zameniti batatom. Umesto belog pšeničnog brašna dodajemo heljdino integralno brašno. Ovo je veganska i zdravija varijanta zimskog dezerta koji je lako napraviti.
Urme ovom receptu dodaju više slasti i sočnosti, ali možete da napravite brauni i bez urmi, ali u tom slučaju treba da stavite manje heljdinog brašna, a više meda ili slatkog sirupa. Ako želite da vam brauni bude suvlji, stavite u „testo“ pola šolje ovsenih pahuljica. Umesto kokosovog brašna možete dodati cimet ili mlevenu čili papričicu. Eksperimentišite sa ukusima!
Brauni od bundeve
- 1 kg bundeve
- 100-150g integralnog heljdinog brašna
- 3 kašike kokosovog brašna
- 15-20 svežih urmi
- 3 kašike kakao praha
- 2 kašike meda, sirupa od agave ili javora (ili nerafinisanog šećera)
- prstohvat soli
- pola šolje ovsenih pahuljica (po žeji)
Naseckajte bundevu na kockice, izdinstajte je ili spremite na pari dok ne omekša (15-20 minuta). Očistite sveže urme od koštica i izmešajte ih u blenderu, prvo odvojeno, a zatim zajedno sa bundevom. U činiji pomešajte heljdino brašno, kakao prah i so. Dodajte bundevu spojenu sa urmama, med ili sirup, kokosovo brašno i dobro promešajte. Ovu masu stavite u pleh ili na pekarski papir. Rasporedite masu kašikom tako da njena debljina bude oko 2-3 centimetara. Pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta.
Izvadite iz rerne pleh i pusite da se ohladi oko 15 minuta. Isecite na komadiće, preko možete posuti kokosovim brašnom, kakaom ili cimetom. Skuvajte čaj, pustite neki dobar film i uživajte!
Molim Vas za detaljnije uputstvo za pecenje. Naime, posle pecenja po receptu, masa u unutrasnjosti je ostala gnjecava.
Pozdrav,
Slobodan
Slobodane, žao mi je da vam nisu uspele brauni. Da bi bili suvlji, trebalo je dodati više ovsenih pahuljica. Ako niste stavili ovsene pahuljice ili ste ih malo stavili, onda i treba da masa ispadne sočna, vlažna.