Obavezno probajte da napravite ovaj kolač ili da iskoristite ovaj recept testa kao bazu za tortu. Kombinacija sastojaka je idealna – brauni se topi u ustima, ima intenzivan čokoladni ukus, a pravi se brzo i jednostavno.Za poslednjih mesec dana sam ga pravila 4 puta i svi moji gosti su bili oduševljeni! Po ukusu ovog kolača niko ne bi rekao da u sastavu nema ni jaja ni putera ni mleka.
U testo možete staviti bilo koje bobice po vašem ukusu, meni se najviše dopada miks crvenog voća – maline, ribizle, kupine i višnje. Još jedan savet: nemoj stavljati više bobica od količine u receptu, jer će pustiti vlagu i umesto kolača ćete dobiti puding (i to će da ispadne preukusno, ali kolač neće držati oblik).
Sastojci su navedeni za manji pleh (15x20cm), od toga će ispasti 9 parčića. Možete ih ispeci i u kalupu za mafine.
Sastojci:
- 1 čaša biljnog mleka
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
- 1/3 čaše kokosovog ulja
- 1 kašičica vanilin šećera ili ekstrakta
- ¾ čaše kokosovog šećera
- 1 čaša integralnog pšeničnog ili speltinog brašna
- 1/3 čaše kakao praha
- ½ kašičice kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- 250g zamrznutog bobičastog voća (maline, kupine, višnje, borovnice)
Za čokoladnu glazuru:
- 2 kašike kakao praha
- 30g kokosovog ulja
Priprema:
Odmrznite bobice i iscedite višak vode. Zagrejte rernu do 180 stepeni. U odvojenim činijama pomešajte suve i tečne sastojke. Zatim ih spojite zajedno i dobro promešajte mikserom ili kašikom.
Prebacite testo u pleh ili modle za mafine, preko rasporedite bobice i pecite 30 minuta. Izvadite brauni iz rerne i ostavite 15 minuta da se ohladi.
Za pripremu čokoladne glazure istopite na slaboj vatri kokosovo ulje, dodajte kakao i mešajte 10 sekundi. Odmah pospite preko kolača.