
Počeli su hladniji dani i ova čorba je odličan način da se malo ugrejete, a njena boja pobediće jesenju depresiju. Pored lepog ukusa bundeva ima toliko korisnih stvari, da imam osećaj da mogu da jedem samo nju. Bundeva sadrži veliku količinu karotena, vitamine C, E, D i B grupe, gvožđe (više nego drugo povrće), kalijum, kalcijum i fosfor. Sadrži više od 60 odsto nezasićenih masnih kiselina i bogata je biljnim proteinima. Lako je varljiva, pomaže da smanji nivo holesterola u krvi, oslobađa organizam od toksina i viška tečnosti. Takođe bundeva ima malu kalorijsku vrednost (svega 25 Ccal na 100 g).
Brza krem-čorba od bundeve
- oko 1 kg očišćene bundeve
- oko 100 gr. kokosovog mleka
- 2 šargarepe
- sok pola pomorandže
- morska so
- biber
- sveži đumbir (oko 3 cm)
Bundevu naseckajte na velike kocke. Šargarepu očistite i naseckajte na kružiće srednje debljine. Stavite sve u šerpu i zalijte vodom tako da voda pokrije povrće. Stavite na srednju vatru i pustite da provri. Smanjite vatru i kuvajte još oko 10 minuta dok šargarepa ne postane mekana. Ugasite vatru. Vodu od povrća prospite u odvojenu posudu. Bundevu i sargarepu izmiksajte u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte so, biber, narendani đumbir i sok od pomorandže. Još jednom izmiksujte. Dodajte vodu u kojoj se kuvalo povrće do željene gustine čorbe. Dodajte kokosovo mleko (ako imate) i još jednom ostavite da provri. Pospite preko alevom parikom i ukrasite rukolom ili peršunom. Njam-njam!
Evo baš pravim…Hvala.