
Bukovača je odlična dijetetska namirnica jer ima malu kalorijsku vrednost (38-41 Kcal) i sadrži mnoge materije neophodne za ljudski organizam. Po sadržaju aminokiselina bukovača premašuje svo povrće, sem mahunarki. Njeni proteini se lako apsorbuju. Sadržaj masnoće u bukovači je minimalan, ali 67 odsto od tih masnoća su polinezasićene masne kiseline koje smanjuju nivo triglicirida i holesterola u krvi. Od minerala bukovača sadrži kalijum, fosfor, gvožđe, kalcijum, selen i niz drugih elemenata potrebnih organizmu čoveka. Bukovača je bogata vitaminima B grupe, askorbinskom kiselinom, vitaminima D2, E i niacinom (ima ga 10 puta više nego u povrću).
Bukovače su univerzalne pečurke, možete ih kuvati, dinstati, pržiti, marinirati, dodavati u salate, čorbe, praviti od njih predjela i glavna jela… Odlično se kombinuju sa svim povrćem.
U ovom receptu gruzinske kuhinje bukovače se kombinuju sa orasima i začinima čime ove pečurke dobijaju neobičan lep ukus.
Bukovače sa orasima i začinima
- 1 kg bukovača
- 200 gr oraha (ili lešnika)
- 1 veza peršuna (ili svežeg korijandera)
- 2 kašičice mlevenog semena korijandera
- 3 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 2-3 kašike balzamiko sirćeta
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica suve ljute paprike
- so
- biber
- salata puterica (za ukras)
Operite bukovače i naseckajte ih na krupne komade ili pocepajte prstima. Stavite u duboki tiganj i zalijte vrelom slanom vodom (0,5 – 1 l vode). Dinstajte na srednjoj vatri oko 40 minuta.
Dok se pečurke kuvaju, usitnite orahe (ja ih sameljem sa štapnim mikserom) i pomešajte ih sa izgnječenim belim lukom u velikoj činiji. Sitno naseckajte crni luk i peršun, dodajte ih orasima. Posolite, pobiberite i dodajte ostale začine. Dodajte maslinovo ulje, balzamiko i sve dobro promešajte.
Kada se pečurke skuvaju, procedite ih kroz cediljku, ohladite malo i naseckajte na sitnije komade. Spojite sa orasima i promešajte.
Služite ovo jelo hladno, na listovima salate. Prijatno!