Raw bounty: sirove čokoladice sa kokosom

Ako ne možete da zamislite svoj život bez slatkiša, imam za vas dobre vesti: skoro za svaki dezert postoji zdravija zamena. Ove čokoladice sa kokosom su totalni hit i mnogo se lako prave.

U vreme dok sam još jela kupovne čokoladice pune šećera i aditiva, od svih snikersa i tviksa najviše sam bolela Baunti… U Rusiji reklama na TV opisivala ga je kao „nežan soćni kokos i divna mlečna čokolada“, a prva asocijacija na baunti bila je plaža sa belim peskom, tirkizni okean i sveži kokosi koji ti padaju sa palme direktno u ruke.

I eto, posle toliko godina, konačno mogu da jedem svoj omiljeni dezert bez griže savesti, jer ga pravim sama, a za razliku od industrijske čokolade, u ovom receptu nema ni šećera, ni mleka, ni emulgatora. Samo prirodni biljni sastojci, a rezultat je rajsko uživanje, baš kao na ostrvu sa palmama.

U osnovi je kokosovo brašno, a glazuru možete da napravite tako što istopite bilo koju čokoladu sa 70% kakaoa ili da je napravite sami.

Glavno pravilo je da podelite ovaj desert sa voljenim osobama, a ne da pojedete sve sami! 🙂

Sastojci (za 9 čokoladica)

  • 1 čaša kokosovog brašna
  • 4 kašika kokosovog mleka
  • 3 kašike meda
  • 0,5-1 kašika kokosovog ulja

Za glazuru: 

  • 4 kašike kakao praha
  • 4 kašike istopljenog kakao putera
  • 3 kašike meda

U glazuri možete zameniti kakao puter kokosovim uljem, a umesto meda staviti agavin sirup. Spojite sve sastojke za osnovu i izmiksajte u blenderu da dobijete masu koja može da se oblikuje. Formirajte štanglice i stavite u zamrzivač na 20-tak min.

Pripremite glazuru tako što ćete istopiti kakao puter (stavite posudu sa puterom u šerpu sa vrelom vodom) i pomešati ga sa medom i kakao prahom. Potapajte štanglice u glazuru (jednu po jednu), pa onda vratite u friz da se zamrzne još malo. Uživajte u tropskom ukusu!

Ako volite čokoladu, napravite i ove deserte:

Crna čokolada s narom i đumbirom

Čokoladni kolač od batata i urmi

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × four =