Ovaj kolač je oduševio sve učesnike našeg Detox vikenda u aprilu i mnogi su mi tražili recept. Postoji milion recepata brauni i drugih čokoladnih kolača, ali ovde nema ni brašna, ni mleka, ni jaja, a ukus je toliko bogat da nikada ne bi ste pomislili da je ovo veganski dezert. Šta može da bude bolje nego pojesti super ukusan kolač koji još pri tom i zdrav?
Osnova je moj omiljeni batat (koji se pokazao kao univerzalni sastojak od kog možete napraviti sve – od potaža do kolača), sveže urme i, naravno, kakao prah. Najbolje je kupovati sirovi organski kakao u prahu koji je pun minerala i proteina. Možete ga naći u svim prodavnicama zdrave hrane. Za pripremu gornjeg sloja kolača koristila sam bademov puter Granum (napravjen od 100% badema, bez ikakvih veštačkih dodataka i konzervansa, a koji je toliko ukusan da je sam po sebi dezert!), kao i njihovo organsko kokosovo ulje. Sveže iranske urme možete kupiti na pijacama (gde prodaju suvo voće i orašaste plodove). Pored osnovnih sastojaka, u sam kolač možete dodavati i začine (cimet, kardamon, vanilu, čak i mlevenu čili papriku).
Čokoladni kolač od batata i urmi
Sastojci za pripremu kolača:
- 1,5 kg batata (slatkog krompira)
- 36 svežih iranskih urmi
- 18 kašika meda (malteksa, javorovog ili agavinog sirupa)
- 300 g mlevenog badema
- 6 kašika tečnog kokosovog ulja
- 3 prstohvata soli
- 300 g ovsenih mekinja
- 18 kašika sirovog kakao praha
Sastojci za pripremu preliva:
- 10 kašika kokosovog ulja
- 10 kašika bademovog putera
- 5 kašika meda (malteksa, agavinog ili javorovog sirupa)
- 10 kašika kakao praha
- + listiće sveže nane za ukras
Upalite rernu na 180 stepeni. Operite batat i isecite ga na velike komade. Skuvajte ga u vodi ili na pari (oko 20 minuta) da postane skroz mekan. Možete ga oljuštiti i pre kuvanja, ali ja volim da to uradim posle, jer sa kuvanog batata ljuska se skida lakše, samo rukom. Dok se batat kuva, operite urme i izvadite koštice iz njih. Kuvani oljušteni batat spojite sa urmama i sameljite u blenderu ili štapnim mikserom.
Spojite ostale sastojke za kolač u većoj posudi, promešajte i zatim dodajte „testo“ od batata i urmi. Dobro promešajte. Obložite pleh papirom za pečenje i rasporedite masu. Pecite oko 45-55 minuta, nakon toga proverite kolač viljuškom – treba da bude suva kada je izvadite, to znači da je kolač gotov. Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se ohladi desetak minuta.
Dok se kolač peče u rerni, napravite preliv. Zagrejte kokosovo ulje i bademov puter da postanu tečni, spojite sa kakao prahom i medom i dobro promešate. Zatim stavite preliv u frižider da se malo stegne.
Izvadite kolač iz pleha i ostavite da se potpuno ohladi. Zatim ga premažite prelivom, isecite na kocke i ukrasite listićima nane. Kolač možete čuvati u frižideru i do nedelju dana, mada garantujem da ćete ga pojesti odmah.