Čorba sa koprivom i sremušem

Ovih dana isprobavam razne recepte sa koprivom i dva puta za redom sam napravila ovu fenomenalnu čorbu – jednom sa dodatkom celera, a jednom bez i oba puta je ispalo odlično.

Koliko je dobra ova čorba govori činjenica da sam odmah pojela dva velika tanjira. Sem soli i bibera nisam dodavala nikakve druge začine da bi ukus koprive došao do izražaja, jer sam ga baš zavolela. I nemojte da se plašite da stavite previše koprive, jer kad se ona kuva obim se smanjuje 4 puta. Možda ćete iznenaditi kad vidite pirinač u ovom receptu, međutim to je uobičajni sastojak u ruskim čorbama koji im daje super ukus i teksturu.

Sastojci za 3 porcije:

  • Sveža kopriva, puna velika cediljka
  • 1 veći ili 2 mala krompira
  • 1 crni luk ili 1/3 praziluka
  • 1 kašika naseckanog mladog luka
  • 1 stabljika celera (opciono)
  • 15 listova sremuša
  • 2 manja čena belog luka
  • 3 kašike belog pirinča
  • 2 kašike gi putera ili kokosovog ulja
  •  1 litar vode
  •  so i biber po ukusu

 Priprema

Naseckajte krompir (na srednje kocke), celer i crni luk. Makazama odvojite listove koprive od stabljike (nju bacite) i dobro ih operite u cediljki.

Sipajte vodu u šerpu, dodajte krompir i prethodno opran pirinač i stavite na srednju vatru. Kada voda provri, dodajte crni luk (ili praziluk) i celer i kuvajte još desetak minuta.

Zagrejte ulje u dubokom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte zgnječen ili sitno naseckan beli luk, koprivu i sremuš, poklopite i ostavite na 3-5 minuta. Promešajte jedan put.

Probajte krompir i pirinač, trebalo bi da su već omekšali. Ako jesu, onda prebacite zeleniš u šerpu, dodajte mladi luk i izblendirajte sve uz pomoć štapnog miksera. U ovom receptu je mnogo bolje da koristite štapni mikser umesto blendera kako bi se zadržala „šarena“ tekstura ove čorbe, ovaj put nam ne treba ujednačena kremasta tekstura.

Dodajte so i biber i služite odmah. Možete da dekorišete čorbu kozjim jogurtom ili sirom i sitno naseckanim mladim lukom.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + 4 =