Ovih dana isprobavam razne recepte sa koprivom i dva puta za redom sam napravila ovu fenomenalnu čorbu – jednom sa dodatkom celera, a jednom bez i oba puta je ispalo odlično.
Koliko je dobra ova čorba govori činjenica da sam odmah pojela dva velika tanjira. Sem soli i bibera nisam dodavala nikakve druge začine da bi ukus koprive došao do izražaja, jer sam ga baš zavolela. I nemojte da se plašite da stavite previše koprive, jer kad se ona kuva obim se smanjuje 4 puta. Možda ćete iznenaditi kad vidite pirinač u ovom receptu, međutim to je uobičajni sastojak u ruskim čorbama koji im daje super ukus i teksturu.
Sastojci za 3 porcije:
- Sveža kopriva, puna velika cediljka
- 1 veći ili 2 mala krompira
- 1 crni luk ili 1/3 praziluka
- 1 kašika naseckanog mladog luka
- 1 stabljika celera (opciono)
- 15 listova sremuša
- 2 manja čena belog luka
- 3 kašike belog pirinča
- 2 kašike gi putera ili kokosovog ulja
- 1 litar vode
- so i biber po ukusu
Priprema
Naseckajte krompir (na srednje kocke), celer i crni luk. Makazama odvojite listove koprive od stabljike (nju bacite) i dobro ih operite u cediljki.
Sipajte vodu u šerpu, dodajte krompir i prethodno opran pirinač i stavite na srednju vatru. Kada voda provri, dodajte crni luk (ili praziluk) i celer i kuvajte još desetak minuta.
Zagrejte ulje u dubokom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte zgnječen ili sitno naseckan beli luk, koprivu i sremuš, poklopite i ostavite na 3-5 minuta. Promešajte jedan put.
Probajte krompir i pirinač, trebalo bi da su već omekšali. Ako jesu, onda prebacite zeleniš u šerpu, dodajte mladi luk i izblendirajte sve uz pomoć štapnog miksera. U ovom receptu je mnogo bolje da koristite štapni mikser umesto blendera kako bi se zadržala „šarena“ tekstura ove čorbe, ovaj put nam ne treba ujednačena kremasta tekstura.
Dodajte so i biber i služite odmah. Možete da dekorišete čorbu kozjim jogurtom ili sirom i sitno naseckanim mladim lukom.