
Postoji više recepata pravljenja takozvanih „ćufti“ od tikvica, ali ovaj recept je sasvim drugačiji: tu nema ni jaja, ni mleka, ni putera. Ovo je pravo „fusion“ jelo, jer luda kombinacija tikvica, paprike, nane i meda pomera granice uobičajnih ukusa. Uverite se sami!
Ćufte od tikvica sa medom
- 1 srednja cukini tikvica (tamno-zelene boje)
- med
- 200 g brašna
- 40 g sveže nane (ili kesica čaja od nane)
- 2 male ili 1 velika crvena paprika
- 30 g proprženog susama
- Ulje za prženje
Krupno narendajte cukini. Sitno naseckajte nanu i papriku. Ako nemate pri ruci svežu nanu, samo istresite u masu jednu kesicu čaja od nane. Spojite sve sastojke sa brašnom. Ja koristim speltino brašno, a može i heljdino, ražano, pšenično ili bilo koje drugo. Posolite masu i ostavite da odstoji 10 minuta. Formirajte ćufte i pržite ih na ulju oko 3 minuta sa svake strane. Ja koristim nerafinisano hladno ceđeno suncokretovo ulje koje izdržava velike temperature i pogodno je za prženje.
Služite ćufte sa medom i malo proprženim semenkama susama. Interesantno je da bez meda ove ćufte nisu toliko ukusne, imaju suviše neutralan ukus, a njihov ukus najbolje do izražaja dolazi u kombinaciji upravo sa medom. Ovo je odlična varijanta za doručak.