DA i NE Katarine Jurašin

Katarina Jurašin je lepa, šarmantna i veoma inspirativna instruktorka joge koja bukvalno zrači unutrašnjom harmonijom. Katarina nam je ispričala kojim aktivnostima i navikama ona kaže DA, a kojima – NE.

DA:

  • Eksperimentišem sa hranom. Volim da isprobavam razne savete u vezi sa ishranom i vidim šta mi prija. Moja najnovija igračka je blender gde pravim zelene kašaste sokove. Kažu da reguliše smanjenu kiselinu u želucu, nadutost stomaka i još mnogo toga. Pritom je veoma ukusno. Moj omiljeni recept za sada je: svež spanać ili neko drugo tamno zeleno lišnato povrće, par zrelih banana, dve šake malina (ili smrznutih višanja/šumskog voća), tri  sveže urme i dve čaše vode. Sve izblendirati i popiti uzdravlje!
  • Radim jogu. Joga za mene predstavlja najsuptilniji način vežbanja tela… i daleko više od toga. Poenta joge za mene je dijalog sa svojim telom, a preko njega i sa celim svojim bićem. Nije potrebno da smo super fleksibilni, ili da mozemo da se zavežemo u perecu. Potrebno je da poniremo u sebe i da poklonimo pažnju i ljubav svom telu. Joga nam pruža priliku da se osluškujemo. Potrebno je da svesno pratimo svaki pokret, svaki dah i to nam donosi plodove na svim nivoima. Osmeh i opuštena lica mojih učenika posle časa su lep poklon za mene.
  • Hranim dušu. Mislim da je i umetnost bitna hrana. Ukoliko je nema, život se svodi na apsolutno prizemni (spavaš/radiš/jedeš) nivo, što je potpuno otužno. Kao što redovno hranimo stomake, treba da hranimo i našu dušu. Obožavam da čitam. Na taj način se družimo sa velikim umovima, učimo i obogaćujemo život. U poslednje vreme mnogo čitam na temu joge, od anatomije do filozofije, ali i šta god mi padne u ruke ili neko preporuči.
  • Tuširam se hladnom i toplom vodom. U toku leta sam počela da se tuširam naizmenično toplom i hladnom vodom. Kažu da hladan tuš podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca i tako jača imunitet, reguliše telesnu temperaturu, ubrzava metabolizam i poboljšava kretanje limfe koja nosi toksine iz organizma. Dobra cirkulacija je veoma vazna za zdravlje. Ipak treba krenuti polako, prvo naizmenično tuširati stopala i listove toplom i hladnom vodom, pa butine, ruke, malo stomak…I polako sve do vrha glave.
  • Meditiram. Polako sve više otkrivam meditaciju. Često kada sam umorna samo sednem u “turski sed”, zatvorim oči, ispravim kičmu, opustim telo iznutra i samo dišem i pratim kako vazduh ulazi i izlazi kroz nos. Pokušavam da stavim dosadne misli na pauzu, a ako me opterecuju, samo jos više vezujem pažnju za dah i osećaje u telu. Jednostavno je, a može biti vrlo efikasno, relaksirajuće, cak i nadahnjujuće. Čovek je ipak najkreativniji kada je opušten.

Kaca3

NE

  • Ne preterujem sa zdravom ishranom bez obzira što obožavam voće i povrće. Ne gledam etikete na proizvodima, ne kupujem nikad low fat jogurt ili mleko, jer mislim da je to čista glupost. Moja misija je da razvijam umerenost pre nego fanatični izbor hrane. Ne jedem meso, ali razumem drugačiji izbor, svako neka jede ono što misli da treba. Mada bi mnogi bili saosećajniji prema životinjama da sami postanu deo menija neke superiornije vrste.
  • Ne gledam Velikog brata, Farmu i slične gadne TV forme pošto mislim da mi to direktno truje misli/duh i telo.
  • Ne ćutim. Uvek sam pre za iskren razgovor koji će stvari i odnose postaviti na kvalitetniji nivo, nego da sve prećutkujemo jedni drugima i urušavamo odnose. Iskrenost je lepa. Treba samo znati reći nežno, smireno i neuvredljivo, a to se uči. Ja učim.
  • Ne opterećujem se svojim izgledom. Nikad necu biti najbolja riba na svetu, niti tome stremim. Po meni je za ženu, kao i za muškarca, mnogo privlačnije imati vedar duh, simpatičan karakter, integritet ličnosti i duhovitost. To je ono sto greje srce i razgaljuje dušu.
  • Ne volim skupe kreme. Ne verujem u njihovu korist. Obožavam kućne spa tretmane i ne znam šta sve nisam još stavila na lice i telo od stvari u frizideru.

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + sixteen =