DA i NE autorke bloga VITA

U ovoj rubrici moji sagovornici podeliće sa nama svoje stavove i navike koje čine njihov život srećnim i ispunjenim. Saznaćemo  kojim aktivnostima oni kažu DA, a kojima – NE. Ko zna, možda ćemo pronaći neku inspiraciju za sebe?

Počeću od sebe.

DA

 • Jedem što više organske hrane. Živimo u takvom svetu da više ni obično voće i povrće nije zdravo, jer većina uzgajivača koriste opasne pesticide i prskaju bezbroj puta. I seljaci i bakice na pijaci koji kažu da je sve iz njihove bašte. Zato se trudim da kupujem samo organsko voće, povrće i žitarice. O tome gde se snabdevam, možete pročitati ovde.
 • Bavim se sportom. Izabrala sam najoptimalniju kombinaciju vežbi za sebe – jogu, vežbe CrossFit i klasično vežbanje sa tegovima u teretani. Joga umiruje duh i telo, doprinosi boljoj koncentraciji i fenomenalna je za zatezanje celog tela. Zahvaljujući CrossFit-u i teretani poboljšavam kondiciju, postajem jača i izdržlivija, a rezultat je i “fit” telo sa lepo oblikovanim mišićima.
 • Vozim motor. Ne znam baš da li motor može da se uvrsti  u zdrav način života, ali taj osećaj slobode, sreće i harmonije koji pruža vožnja na dva točka definitivno je bitan za moje psihičko zdravlje. Mislim da je to najbolji antidepresiv! Ova moja strast odvela me je do najegzotičnijih zemalja i otkrila je sasvim novi svet.Vožnja motorom u Severnoj Indiji, po Himalajima
 • Planinarim. U Srbiji ima toliko lepih mesta, koja možete najbolje upoznati peške. Zahvaljujći ovoj aktivnosti bila sam u nekim prelepim zabačenim delovima, za koje mnogi rođeni ovde nisu ni čuli. Kada se posle napornog uspona popnete na neki vrh i pred vama se otvori predivan pogled, onda shvatate da je vredelo. Volim da planinarim i u drugim zemljama, jer je to odličan način da vidite prirodne lepote. Upala mišića sutradan samo potvrđuje koliko je planinarenje dobro za vaše telo.Cirque Du Gavarnie, Francuska
 • Kuvam kod kuće. Vrlo je važno jesti svežu i zdravu hranu, a još je bolje ako je pripremljena vlastitim rukama. Na taj način znate tačno šta je u vašem obroku, koristite samo namirnice koje volite, a imate priliku da jela koja hrane vaše telo napunite dobrom energijom. Priprema hrane mi pruža veliko zadovoljstvo, a i smiruje. Najbolje je kuvati uz neku veselu muziku i đuskati sa kutlačom u ruci. Kuvanje je pravi izvor inspiracije i radosti za mene. Trudim se da kuvam barem tri puta nedeljno.
 • Čvrsto verujem u karmu. Karma je zakon uzroka i posledice. Mi sami snosimo odgovornost za svoj život, a razlozi za sreću i nesreću su u našem umu. Kada prihvatiš da sve zavisi od tebe i da nemaš koga da kriviš, život dobija smisao.

NE

 • Ne pijem gazirana pića i industrijske sokove.  Pijem biljne čajeve, sveže ceđene sokove i vodu. Ponekad pijem zeleni čaj i jako retko kafu koju sam skoro skroz izbacila, jer je dejstvo kofeina loše za srce i krvne sudove i usporava varenje. U kafićima naručujem limunadu ili čaj.
 • Ne jedem meso. Prestala sam da jedem meso pre više od 10 godina, iz više razloga. Jako volim životinje i bizarno mi je da moramo da ubijamo ta predivna stvorenja da bi utolili glad. Posebna je priča cela industrijska proizvodnja mesa i to u kakvim nehumanim uslovima se drže životinje i ptice. Većina na to zatvara oči, ali ja ne želim da podržavam takvu industriju. Treća stvar je kvalitet mesa koji se sada prodaje: većina mesa (rekla bih čak i svo neorgansko) ima u sebi antibiotike, hormone i još gomilu hemije i GMO-a, kojim se hrani stoka. Čitajući i slušajući renomirane nutricioniste, uverila sam se da je moj izbor ispravan.
 • Ne kupujem ono što se reklamira. Želim da kupujem nešto što je MOJ izbor, a ne nešto nametano od strane velikih korporacija. To sam primetila u poslednje vreme, gledajući reklame na TV-u i na bilbordima u gradu. Ispalo je da baš ništa ne kupujem od onoga što vidim u medijima. Uglavnom, ono što valja, ne reklamira se. Što se tiče hrane, reklamiraju samo veštačke industrijske proizvode, jer zašto bi neko reklamirao jabuke ili krompir?
 • Ne pijem lekove. Trudim se da pomognem sebi  biljnim sredstvima, ajurvedskim preparatima ili ishranom. A što se duže hranite zdravo, potreba za lekovima se smanjuje.
 • Ne razmišljam o prošlosti i budućnosti. Živim ovde i sada, mislim da je to najpraktičnije. Šta imamo od toga da se vraćamo onome što je već prošlo? To je gubljenje vremena. O budućnosti isto nema smisla puno razmišljati, jer nikad ne znaš šta te čeka sutra. Treba se što bolje koncentrisati na sadašnjost i raditi najbolje što možeš. Moj moto je “Here and now!”

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 + 5 =