DA i NE Dragane Rajblović

Dragana Rajblović je prva žena sa Balkana i jedina  iz Srbije koja se popela na najviši vrh sveta Mont Everest. Dragana se bavi planinarenjem i alpinizmom i na čelu je sportskog kluba “Alti”. Kao vodič planinarskih izleta trudi se da istim “zarazi” ponajviše početnike. Nedavno je organizovala Prvu žensku avanturističku trku koja će postati tradicija i održavaće se svake godine na proleće i jesen. Dragana je podelila sa Vitom svoje “DA” i “NE”.

DA: 

  • Aktivnosti u prirodi.  Planinarenje, alpinizam ili bilo koji drugi oblik avanture u prirodi su uveliko uzeli  maha u mom životu i vremenom sam postala zavisnik od takvih aktivnosti. Izazov mi je da se krećem kroz nepristupačne terene ili one gde zalazi mali broj ljudi, bilo da je to negde daleko u svetu ili u zemlji, bilo da su to stene, planine, pustinje, vulkani, kanjoni, džungle… Raznovrsnost, egzotika i  lepote mnogih mesta na našoj planeti pokreću me da stalno istražujem, razgledam, divim se i uživam u prirodi sa  ljudima sličnim sebi.
  • Zdrava hrana. Trudim se koliko god mogu i stižem da spremam zdravu hranu, pazim gde i šta kupujem, naročito ako je uvozna. Organska hrana domaćih proizvođača je na prvom mestu naravno. Najlepše su mi čorbe od povrća i najčešće ih pravim od bundeve, brokolija, spanaća i tikvica. Prvo što radim kad se probudim je da popijem sveži sok od raznog voća. Ponekad,  kada sam iznad 1000 metara nadmorske visine, daleko od puteva i naseljenih mesta uberem kantarion, majčinu dušicu, koprivu, nanu i pravim čajeve koji su mi ukusniji, a i svežiji od kupovnih. A kakav je tek ukus  borovnica, malina, kupina, šumskih jagoda i još mnogo čega kad ih direktno berete u divljini,  znajući da su čisti, netaknuti… Posle fizičkih aktivnosti mojim mišićima prija šejk od banane, mleka i malteksa.
  • Ples, muzika, filmovi i knjige. Uživam u pokretima uz muziku! Obožavam muziku, obožavam ples, najviše moderan ples. Pustim na Youtube Sofiju Butelu (Sofia Boutella) i divim joj se kako igra. Pored modernog plesa, simpatična mi je i zabavna Zumba, na koju idem najčešće preko zime kad su outdoor aktivnosti ređe. Zimski period koristim i da pročitam knjige i pogledam filmove koje sam tokom lepog vremena izdvojila za “pročitati ili pogledati”.
  • Pozitivni ljudi. Moji bližnji i prijatelji koji mi ulepšavaju život, svako na sebi svojstven način. Imam puno dragih ljudi oko sebe. Najviše mi prijaju i inspirišu me oni koji imaju inicijativu i ideje, i kao takvi nisu statični.      
  • Domaća proizvodnja. Kupovinom domaćih proizvoda želim da maksimalno podržim domaće proizvođače koji su svojim vrednim radom i trudom dostigli nivo kvaliteta robe kako za naše tržište tako i za izvoz. Gde god mogu pohvalim ih i tako dam mali doprinos njihovom marljivom radu kao primer drugima. Izdvojiću Revitu (napitak na bazi C vitamina i matičnog mleča, koji je već godinama zastupljen na inostranom tržištu) i proizvode “Bakina tajna”, već svima nama dobro poznate. U svetu su pokupili brojne nagrade za kvalitet.  Volela bih da je takvih primera još više, jer Srbija ima potencijala!

Dragana Rajblovic 2

NE: 

  • Izbegavam ljude koji drže monologe, a potom nisu spremni da saslušaju druge. One koji su isključivi i uvek su “u pravu”. Nije uzalud rečeno da plitak čovek najčešće bude duboko uveren. Takođe izbegavam ljude koji neprestano čantraju i crpe energiju iz drugih. Koji uvek traže nedostatke u drugima i više žive tuđe živote nego svoje.
  • Masovno istrebljenje životinja. A da ne pričam o mučenju pre lišavanja života ovih nedužnih bića, na način koji pokazuje krajnje pomračenje ljudskog uma. Kao što je rekao Fransoa Volter, ”veliko je pitanje da li ćemo ikada shvatiti da ovo nije naša planeta  i da je delimo sa svim drugim živim bićima, na jednakoj osnovi. Mi na nju nemamo veće pravo od bilo koga drugog.”
  • Zagađivanje okoline. Od pojedinaca koji bacaju smeće po ulici, ostavljaju otpatke u prirodi, pa do korporacija, fabrika i sličnih koji zagađuju zemlju, vodu i vazduh naše planete. Planeta Zemlja je sada naš dom, a sutra će biti dom naših potomaka. Ako želimo zdravo potomstvo, zar ne treba onda da je ostavimo čistu i za njih?
  • Monsanto, McDonalds i slične korporacije koje nas truju. Kad pomislim na genetski modifikovanu hranu pred očima mi se stvori vampir ili neko još više unakaženo biće. McDonalds, između ostalog, pokvareno meso puno mikroba i salmonele “dezinfikuje” amonijum hidroksidom kako bi bilo bezbedno za potrošnju. Užasno mi je kad vidim da roditelji vode svoju decu u ove trovačnice.

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 + 7 =