DA i NE Sandre Maes

Ovaj put u rubrici “DA i NE” je gošća iz inostranstva – Sandra Maes iz Antverpena (Belgija). Sandra je bivša profesionalna plesačica koja je oduvek gajila strast prema umetnosti i muzici. Nakon što se suočila sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, otkrila je magični svet sirove ishrane.

Njena kreativnost se iz plesa transformisala u strast prema pripremi hrane. Njena misija je od tada postala da pomaže ljudima u izboru zdravih obroka. Vodeći se tim ciljem, rodio se njen mali biznis zvani Hooked by Uncooked (Navućeni na presno), u okviru kog Sandra organizuje radionice, drži predavanja, konsultuje oko zdrave ishrane i zdravog načina života. Sandra nam otkriva svoje principe zdravog života, a ako se nađete u Antverpenu obavezno posetite neku od njenih radionica.

hooked by uncooked card

DA

 • Presna veganska ishrana. Kad sam jednom počela da osećam prednosti od promene načina ishrane, nikad se nisam vratila svojim prethodnim navikama. To nije samo dijeta koja čini samo 25 odsto vašeg blagostanja, već kompletna promena načina života. Zdrava hrana je bila moj mali korak ka tome i zato volim da ohrabrujem ljude da i sami probaju nešto novo.
 • Zeleni sokovi. Bez obzira koji hranu birate, zeleni sokovi na početku vašeg dana napraviće ogromnu razliku u vašem celokupnom životu. Vrlo ih je lako napraviti i uključiti u svakodnevnu rutinu. Zeleno povrće puno je vitamina, minerala i proteina. Ujutru, vaše telo se još uvek čisti, zato ukoliko pijete dobre tečnosti, vaše krvne ćelije će odmah upiti 60 odsto nutrijenata bez trošenja energije od strane tela. Sokovi od zelenog povrća daće vam energiju i brzo ćete se „navući“ da ih spremate svakog dana!
 • Pšenićna trava. Bez sumnje, to je kraljica svih sokova. To je naj naj alkalnije piće ikada, napravljeno od pšenićnih klica, koje sadrži u sebi sve vitamine koje su vam neophodni da preživite. Bogato je ne samo vitaminima i mineralima, već i aminokiselinama, hlorofilom i enzimima. Pruža vam trenutni priliv energije, lako se vari i brzo apsorbuje u krvotok.
 • Klice. Hrana koja vam uliva život. Pune su složenih uglenih hidrata, masti i proteina. Da biste gajili klice, nije vam potrebna nikakva komplikovana oprema, to je lako i zanimljivo. Kada seme proklija, supstance se transformišu u amino kiseline i prirodne šećere, koje biljka inače koristi za rast. Ako jedete klice, one će vam dati svoju životnu snagu preko ogromnih količina enzima.
 • Joga. To je moj način da započnem dan. Svakog dana u 5 ujutru idem u joga studio gde radim svoju praksu Aštanga joge. To je bezbedna praksa koja omogućava dubok pogled u sopstveno bice, tokom koje se osećam sigurno i nalazim unutrašnji mir.
 • Organsko. Zato što brinem o okolini i prirodi.
 • Porodica. To je nešto što nema cenu. Toliko sam zahvalna za ljubav koju dobijam od moje porodice. Trudimo se da provodimo što više vremena zajedno i da ga iskoristimo na najbolji mogući način. Jedemo zajedno, pričamo i uživamo u društvu: obožavam to!
 • Moje radionice presne hrane. To je način da podelim svoju strast i ljubav prema sirovoj veganskoj hrani sa drugima. Ne da ubeđujem da je ova dijeta bolja od drugih, već da dokažem da male promene znače mnogo. Svako je različit, ali važno je slušati svoje telo i naći nešto što će odgovarati baš vama!

Sandra Maes 1

NE:

 • Konvencionalna medicina. Otkrila sam kako je lako oslanjati se na lekove, kada ustvari nisu ni potrebni. Mnogi od nas ni ne znaju za bolje. Najlakše je uzeti tabletu ili posetiti lekara i zato često biramo tu opciju. Ako otkrijete kako da tretirate vaše telo na pravilan način, otkrićete da postoje drugi načini da se otarasite gripa, prehlade, infekcije ili glavobolje.
 • Životinjski proizvodi. Kad sam bila dete, obožavala sam piletinu! Mogla sam da je jedem po ceo dan… Nikad nisam mislila da ću jednog dana moći da kažem da nisam dodirnula ni jedan proizvod životinjskog porekla već godinu i po dana. Naša tela nisu napravljena da jedu životinje.
 • Industrijska hrana. Ovo je jedno ozbiljno NE. Da li nam je neophodna industrijska hrana? Ne! Da li volimo industrijsku hranu? Možda. Ali šta mislite o tanjiru punom lepe zdrave hrane koja može da bude isto tako ukusna? Da li želimo da znamo kako i od čega se pravi industrijska hrana? Ne! Ako razmislite o tome da jedan hamburger iz Mekdonaldsa izgleda potpuno isto i posle 12 godina, sve će vam postati jasno.
 • Mržnja i žaljenje. To su osećanja koja zahtevaju toliko puno loše energije što isto utiče na naše dobro zdravlje i blokira nas da budemo srećni u potpunosti. Ne dozvoliti žaljenju i vraćanju u prošlost da utiču na moja osećanja, uvek će predstavljati izazov. Ali zato kada dopustite tim osećanjima da dođu i prođu, postajete duhovno bogatiji i to je predivan osećaj.
 • Šećer. To je jedan od razloga zašto se ljudi razbolevaju. Od srca vam savetujem da pre svega iz vaše ishrane potpuno izbacite rafinisani šećer. Tužno je saznati koliko šećera se dodaje u namirnice, kada postoje prirodni načini da se on zameni.

 

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 − 3 =