Dal sa bundevom i kokosovim mlekom

Mnoge, indijska kuhinja plaši velikom količinom sastojaka. Nekima se čini da je ona suviše ljuta, neko će reći da je nemoguće naći potrebne začine, a ja ću probati da razbijem ove mitove. Crveno sočivo,  kokosovo mleko i sve potrebne, za ovaj recept, začine možete sada naći skoro u svakoj prodavnici zdrave hrane.

U napadu nostalgije za Indijom, rešila sam da napravim jednu vsrtu njihovog nacionalnog jela – dal. Dal je sočivo ili bilo koje jelo napravljeno od njega. U Indiji, od sočiva najčešće prave čorbu ili gusti umak koji služe kao prilog glavnom jelu ili ga jedu uz pirinač ili lepinju.

Sočivo je bogato gvožđem i vitaminima B grupe i predstavlja jedan od osnovnih izvora proteina u ajurvedskom sistemu ishrane. Kada se sočivo upotrebljava zajedno sa žitaricama, apsorpcija proteina u organizmu se znatno povećava. Na primer, protein pirinča se apsorbira na 60%, protein sočiva – na 65%, ali ako jedite ove namirnice zajedno, apsorpcija proteina povećava se do 85%.

Dal sa bundevom i kokosovim mlekom

  • 300 g crvenog sočiva
  • 400 g bundeve
  • 200-250 g kokosovog mleka
  • 3 slatke paprike
  • 1 kašičica kumina
  • 1 kašičica karija
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 veza svežeg korijandera (ili peršuna)
  • so
  • 300 ml vode
  • 200 g intergralnog pirinča jasmin ili basmati

Dobro isperite crveno sočivo, dok voda ne postane providna. Iseckajte paprike na komadiće i dinstajte na srednjoj vatri oko pet minuta u dubokom tiganju. Dodajte kumin, kari i kurkumu, malo promešajte, a zatim sipajte u tiganj sočivo. Stalno mešajući, kuvajte oko dva minuta. Zatim sipajte 300 ml vode i kokosovo mleko.

Zatvorite tiganj na pola i kuvajte dal oko 30 minuta dok sočivo ne postane meko. Sa vremena na vreme promešajte. Po potrebi tokom kuvanja dodajte vodu. Na kraju treba da ispadne gusta kašasta masa.

Dok se sočivo kuva, spremite pirinač. Dobro ga isperite te zalijte vrelom slanom vodom i kuvajte oko pola sata dok se pirinač ne skuva. Zatim ga procedite, a u vodu u kojoj se kuvao pirinač, stavite bundevu iseckanu na sitne kocke i dinstajte je oko 7 minuta. Dodajte bundevu sočivu, posolite i dinstajte sve zajedno još par minuta.

Preko gotovog jela pospite naseckani korijander ili peršun. Možete da poslužite pirinač odvojeno ili da ga pomešate sa sočivom. Prijatno!

ili gusti umak koji služe kao prilog glavnom jelu ili ga jedu uz pirinač ili lepinju.  

Share

Share to Google Buzz
Share to Google Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 5 =